Kokilki

Kokilki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kokilki-poradnik Westwing

Kokilki, lub inaczej ramekiny, to okrągłe miseczki przeznaczone do pieczenia w wysokich temperaturach. Estetyczna forma i żaroodporna konstrukcja sprawiają, że te praktyczne naczynia coraz chętniej wykorzystywane są do przygotowywania różnych potraw. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim słynnemu, francuskiemu deserowi crème brûlée. Dzięki nim nabiera on charakterystycznej lekkości i zachowuje właściwą konsystencję. Kokilki można jednak wykorzystać również do zrobienia wielu innych, efektownych dań. Oto idealny sposób na urozmaicenie domowego jadłospisu i rozsmakowanie się w zapiekanych specjałach!

Kokilki — czarodziejskie miseczki

Kokilki mogą być wykonane z ceramiki, porcelany lub szkła. Ze względu na okrągły kształt i żłobkowane brzegi doskonale utrzymują stałą temperaturę potraw. Z kolei specjalnie zahartowany materiał zapewnia im odporność na gwałtowane zmiany temperatury. Przygotowane wcześniej potrawy można wyjąć z lodówki i od razu włożyć do piekarnika. Dobrze nadają się też do odgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Te wszystkie cechy czynią z kokilek idealne towarzyszki kulinarnych przygód. Można zrobić w nich oryginalne mini-zapiekanki lub desery na przyjęcie oraz przyrządzić szybkie śniadanie. Niewielkie gorące danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy. Co najważniejsze, dzięki estetycznemu wykończeniu, potrawy mogą być serwowane bezpośrednio w miseczkach. Pokryte białą lub kolorową emalią naczynia idealnie pasują zarówno do nowoczesnej, jak i tradycyjnej zastawy.

Kokilki i crème brûlée

Ramekiny powszechnie kojarzone są ze smakowitym crème brûlée. To właśnie od tego deseru można zacząć swoją kulinarną przygodę z kokilkami.

Przepis na crème brûlée

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki brązowego cukru do skarmelizowania
  1. Przekrojoną na pół laskę wanilii wkładamy do garnka, zalewamy śmietaną i podgrzewamy do zagotowania. Garnek pozostawiamy na wolnym ogniu.
  2. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Uzyskana masa powinna mieć jasny, prawie biały kolor (do tego celu można wykorzystać mikser).
  3. Śmietanę z wanilią wlewamy powoli do masy jajecznej i dokładnie mieszamy całość.
  4. Gotową masę wlewamy do miseczek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 45 minut.
  5. Upieczony krem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy go cukrem i za pomocą palnika tworzymy kruchą, karmelową skorupkę.

Smacznego!

Kulinarne inspiracje

Kokilki można wykorzystać nie tylko do przygotowywania crème brûlée. Dużą popularnością cieszą się między innymi zapiekane jajka. Na dnie wysmarowanej oliwą miseczki wystarczy umieścić plasterek szynki, wlać do środka jajko i wsadzić naczynie do piekarnika na około 20 minut. W ramekinach doskonale udają się też wszelkiego rodzaju zapiekanki, wytrawne musy i zimne nóżki. Amatorzy słodkości na pewno docenią kokilki za możliwość przygotowywania pysznych deserów — na przykład sufletu, crumble, czekoladowego fondue, sernika na zimno lub muffinek.

Kokilki to świetny sposób na wniesienie do kuchni odrobiny świeżej inspiracji. Najczęściej sprzedawane są w zestawach po 4-5 sztuk, warto jednak mieć pod ręką większy zestaw na wypadek wizyty gości. Komplet tych praktycznych miseczek może być także doskonałym pomysłem na prezent!

Nadchodzące promocje