Podziel się

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

 

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

„Jeśli nie macie pomysłu na rodzinny obiad, oto i on! Kotlety wołowe cudownie aromatyzowane pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. W połączeniu z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstaje danie kompletne, proste i przepyszne”!

szybkoszybkowar.com

 

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

Składniki na farsz z pieczonej cebuli

*

1 i 1/2 cebuli, obierz i przetnij na pół
1 i 1/2 łyżki zimnego masła
3 i 1/2 łyżki bułki tartej
sól, czarny pieprz

Składniki na 10 kotletów wołowych

*

ok. 700 g wołowiny zrazowej
60 ml zimnej wody
sól, czarny pieprz
bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko
olej rzepakowy lub inny do obsmażenia
wytrawne, czerwone wino – opcjonalnie

Składniki na sos cebulowy

*

1 i 1/2 cebuli, obierz i pokrój w plasterki
1 i 1/2 łyżki bułki tartej
zimna woda, prawie do wysokości rolad w garnku
1 spora łyżka masła
sól i czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie

1. Cebulę opiecz, jak do rosołu – na grillu, w piekarniku lub na patelni. Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz. Opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj na tarce.Przełóż cebulę do robota kuchennego, dodaj masło, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku.Całość zmiksuj na jednolitą masę.
2. Mięso wołowe zmiel dwukrotnie, aby kotlety były bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu. Zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz. uformuj jeden malutki kotlecik i usmaż na patelni, skosztuj i w razie potrzeby dopraw mięso.

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

Przygotuj duży, płaski talerz lub deskę i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów. Zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj ok. jedną łyżeczkę farszu, następnie zamykaj farsz mięsem (tak, jak zamyka się pieróg), na koniec formuj ładny kotlecik jak na fotografii. Uformowane kotlety obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej Obsmażaj kotleciki na silnie rozgrzanym tłuszczu – rób to szybko, aby mięso zamknęło się i delikatnie zarumieniło.
3. Rozgrzej szybkowar lub garnek z grubym dnem, na jego dnie rozpuść dużą łyżkę masła. Na gorący tłuszcz w garnku przekładaj podsmażone rolady (upewnij się, że tłuszcz jest rozgrzany, inaczej rolady mogą przywrzeć do dna garnka). Tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów na patelni możesz przelać od razu do rolad lub podkręcić go tak, jak ja – rozcieńczyć czerwonym, wytrawnym winem (ok. 100 ml), odparować i dopiero wtedy przelać do rolad.
4. Kotlety w ułożone w garnku posyp pokrojoną cebulą i bułką tartą, dopraw solą i pieprzem.
5. Dolej zimną wodę nieco poniżej wysokości rolad, zamknij garnek i rozpocznij gotowanie.
Czas gotowania w szybkowarze: 8 minut na wysokim ciśnieniu.

Produkty, które mogą przydać się podczas przygotowania kotletów wołowych nadziewanych pieczoną cebulą

Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą

Navigation-RECIPES-HP_PL

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje