Krajalnica do jajek

Krajalnica do jajek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Krajalnica do jajek-poradnik Westwing

Jajka to podstawowy element jadłospisu właściwie we wszystkich kuchniach świata. Na ich popularność ma wpływ fakt, że są one źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu witamin. W szybkim przygotowaniu posiłku, w skład którego wchodzą jajka, pomogą odpowiednie akcesoria kuchenne. Nieodzownym gadżetem jest w tym wypadku krajalnica do jajek, idealna do ich krojenia w plasterki lub drobną kostkę. Najczęściej krajalnica do jajek jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz plastiku, dzięki czemu nie rdzewieje oraz łatwo utrzymać ją w czystości. Oto kilka praktycznych wskazówek, na co zwracać uwagę podczas jej zakupu.

Niezbędne kuchenne akcesoria

Dobrze wyposażona kuchnia to nie tylko noże, sztućce, garnki, patelnie oraz inne naczynia stołowe, ale również praktyczne akcesoria, dzięki którym codzienne gotowanie jest szybkie i proste. Jednym z takich bardzo przydatnych gadżetów jest krajalnica do jajek. Pozwala ona w błyskawiczny sposób pokroić jajka na twardo w plasterki lub drobną kostkę, idealną do sałatek. Wszystko dzięki wykonanym ze stali nierdzewnej ostrzom, dzięki którym jajko prezentuje się na kanapce wyjątkowo estetycznie.

Warto przy tym pamiętać, że jajka to podstawowy element zdrowej diety, zawierający łatwo przyswajalne przez ludzki organizm pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K, B1 oraz B12, kwas pantotenowy, a także cenne składniki mineralne: magnez, żelazo, fosfor, potas i wapń. Żółto jest z kolei bogatym źródłem luteiny, wpływającej korzystnie na wzrok. Co więcej, jajka na twardo to pożywny posiłek dla osób dbających o linię – na 5 g tłuszczu w jednym jajku tylko 0,1 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Z tych wszystkich powodów jajka powinny jeść zarówno dorośli, jak i dzieci.

Krajalnica do jajek – jaką wybrać?

Krajalnica do jajek może być wykonana z rozmaitych materiałów. Przesądza to zarówno o jej cenie, wytrzymałości, jak i walorach estetycznych.

  • Stal nierdzewna – krajalnica do jajek ze stali nierdzewnej to gwarancja wysokiej jakości oraz eleganckiego wyglądu. Umożliwia ona precyzyjne pokrojenie jajka, a dodatkowo – ostrza ze stali nierdzewnej nie tępią się.
  • Plastik – plastikowa krajalnica do jajek występuje w wielu wariantach kolorystycznych oraz kształtach.
    Z plastiku może być wykonana jedynie obudowa (ostrza są wówczas stalowe) lub także powierzchnia do krojenia.
  • Aluminium – aluminiowa krajalnica do jajek charakteryzuje się ładnym, srebrzystym blaskiem. Jej ostrza zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej. Uwaga – aluminium nie powinno się myć w zmywarce.

Praktyczne wskazówki

Krajalnica do jajek to bardzo uniwersalne urządzenie, które doceni każda osoba przygotowująca codzienne posiłki. Dzięki solidnym ostrzom, można w niej pokroić nie tylko jaja, ale również pieczarki, ugotowane ziemniaki, kawałki marchewki czy pietruszki lub miękkie sery, takie jak mozarella. Krajalnica do jajek sprawi, że każda potrawa będzie wyglądać wyjątkowo apetycznie – idealna kuchnia to przecież nie tylko smak, ale również odpowiednia aranżacja serwowanych dań.

Warto również pamiętać, że krajalnica do jajek może świetnie udekorować kuchnię. Wystarczy jedynie wybrać produkt o ciekawym designie, pasującym do ogólnego wystroju wnętrza. Wówczas nie trzeba go chować do szuflady, ale ułożyć na półce w towarzystwie równie oryginalnej tarki, praski do czosnku czy łyżek cedzakowych. Ciekawym pomysłem jest zwłaszcza krajalnica do jajek z namalowanym lub naklejonym dzióbkiem oraz oczami, tworząca postać kurczaka. To bardzo radosna i przytulna ozdoba kuchni.

Krajalnica do jajek pomoże w szybki i prosty sposób przygotować kolorowe kanapki lub zdrową warzywną sałatkę. Znajdź więc swoje inspiracje i wybierz produkt stworzony dla ciebie!