Krajalnica do warzyw

Krajalnica do warzyw

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Krajalnica do warzyw-poradnik Westwing

Dietetycy zgodnie twierdzą, że w codziennym menu powinno się znaleźć miejsce na pięć porcji warzyw lub owoców. Nie od dziś wiadomo również, że kolorowe warzywa są źródłem wielu witamin oraz cennych dla zdrowia mikroelementów. Częste ich przygotowywanie może być jednak uciążliwe, ponieważ wymagają krojenia, cięcia lub szatkowania. Rozwiązaniem tego problemu może być krajalnica do warzyw. Do wyboru są modele ręczne oraz elektryczne, które większość lub całość pracy wykonują samodzielnie. Ciekawy pomysł stanowi też krajalnica spiralna, która tnie warzywa w bardzo długie, spiralna paseczki – doskonałe na wegańskie spaghetti! Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o krajalnicach i jak wybrać najlepszy model dla siebie.

Krojenie, cięcie i szatkowanie warzyw

Warzywa i owoce spożywa się w różnych postaciach, wiele też zależy od receptury dania, które się przygotowuje. Mogą być szatkowane, krojone w paski, kostkę lub bardzo drobno siekane. W przepisach można się też natknąć na sposób krojenia „julienne”, czyli w wąskie podłużne paseczki. Rozważając zakup krajalnicy do warzyw, należy się zastanowić, jakie czynności powinna wykonywać, by jak najbardziej ułatwiać prace kuchenne. Istotny jest również materiał, z jakiego wykonano ostrza – dotyczy to zarówno krajalnic ręcznych, jak i elektrycznych. Ostrza ze stali nierdzewnej wyróżniają się odpornością na wilgoć, ale szybciej się tępią. Z kolei bardzo twarda stal z dużą domieszką węgla wymaga dokładnego czyszczenia oraz osuszania po każdym użyciu urządzenia. Wygodną alternatywę stanowią ostrza ceramiczne, które wolniej się tępią, a także nie wpływają na smak przygotowywanych potraw.

Krajalnica do warzyw ręczna i elektryczna

Krajalnica do warzyw znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowywanie warzyw. Najogólniej można wyróżnić dwa jej rodzaje:

  • Krajalnica do warzyw ręczna – czyli najprościej mówiąc, poręczna tarka, której ostrza tną i szatkują warzywa. Usprawnia kuchenne prace, jest łatwa w czyszczeniu i – co oczywiste – nie zużywa energii elektrycznej.
  • Krajalnica do warzyw elektryczna – często spotykana też pod nazwą szatkownica elektryczna, stanowi wybór dla wymagających. Wyposażona jest w ostrza różnego typu, które mogą szatkować warzywa, ciąć je w słupki „julienne” lub kroić na plasterki. Elektryczna krajalnica do warzyw najczęściej ma wbudowaną charakterystyczną tubę, do której wkłada się warzywa. W modelu półautomatycznym trzeba je delikatnie dociskać, by kierowały się w kierunku ostrza. Krajalnica automatyczna nie wymaga tej czynności.

Krajalnice do zadań specjalnych

Osobną grupę produktów stanowią profesjonalne urządzenia przeznaczone na przykład dla restauracji. Zaawansowana krajalnica do warzyw pozwala na regulowanie grubości plasterków czy wymiarów kostek, co jest bardzo istotne w przypadku niektórych przepisów. Warto również pamiętać, że wiele robotów kuchennych ma nakładki przeznaczone do krojenia warzyw i owoców. Nie trzeba wtedy kupować oddzielnego urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest krajalnica spiralna, która tnie warzywa w charakterystyczny sposób, a mianowicie na bardzo długie, cienkie, spiralne paski. Tak przygotowane marchewki czy cukinie można wykorzystać jako jadalne dekoracje albo przyrządzić z nich wegańskie spaghetti. Również osoby uczulone na gluten – obecny w większości makaronów – powinny się przekonać do warzywnego spaghetti.

Mistrzowska, profesjonalna kuchnia to doskonałe miejsce na akcesoria kuchenne zarówno wygodne, jak i urzekające dobrym designem. Krajalnica do warzyw i owoców powinna znaleźć się w posiadaniu każdego miłośnika zdrowej diety!