Podziel się

Food_recipe_7_bnr_top_PL

Food_recipe_7_blogger_PL

Food_recipe_7_blogger-title_PL

„Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych domowych ciast ze śliwkami. Jesienią obowiązkowe! Jest bardzo kruche, delikatne, maślane, pachnące wanilią i śliwkami. Czego chcieć więcej? Tylko kolejnego kawałka, no i może filiżanki kawy. Polecam. A po więcej przepisów zapraszam na mój blog”.

www.MagielKuchenny.pl

Food_recipe_7_ingredients_PL

Składniki

*

Ciasto
3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru

*

Waniliowa pianka
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju

*

Dodatkowo
śliwki

Przepis

Śliwki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Następnie kroimy je na pół i wyjmujemy pestki.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy masłem i połowę ciasta układamy na spodzie blaszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania wsypujemy proszek budyniowy, a na końcu powoli wlewamy olej.
Na podpieczony spód wykładamy połowę piany i połówki śliwek. Jeśli śliwki są duże, najlepiej pokroić je na ćwiartki. Owoce lekko dociskamy i wykładamy pozostałą pianę. Wyrównujemy.
Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.

Food_recipe_7_steps_PL

Produkty, które mogą przydać się podczas przygotowania kruchego ciasta:

Food_recipe_7_products_PL

 
Navigation-RECIPES-HP_PL

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje