Kryształowe kieliszki do wina

Kryształowe kieliszki do wina

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kryształowe kieliszki do wina-poradnik Westwing

Kiedy pewnego dnia George Ravenscroft dodał odrobinę tlenku ołowiu do masy szklanej, produkowanej w jego londyńskiej fabryce szkła, nie wiedział, że właśnie tworzy historię. Ten drobny eksperyment zadecydował o powstaniu szkła kryształowego, potocznie nazywanego kryształem. Ze względu na wyjątkowo srebrzysty blask oraz możliwość zdobienia go nacięciami, na których światło załamuje się w sposób przywodzący na myśl strukturę kryształu, ten rodzaj szkła jest wykorzystywany do produkcji ekskluzywnej zastawy stołowej oraz szklanych dekoracji, będących niekiedy obiektem zainteresowania wytrawnych kolekcjonerów.

Od samego początku, czyli od XVII wieku kryształowe wyroby kojarzą się z pięknem i luksusem. Nic dziwnego – wyrzeźbione w kryształach ornamenty roślinne, kwiatowe i geometryczne wyglądały efektownie. Kryształowe kielichy, z których raczono się winem, przez stulecia zarezerwowane były dla możnych tego świata. Po wielu stylistycznych rewolucjach, obecnie kryształy zdobi się liniami cienkimi i delikatnymi, o bardzo subtelnym szlifie. Skromne, pięknie wyszlifowane kryształowe kieliszki lub inne akcesoria na stół nadal są w cenie. Dyskretny i naturalny lub oryginalnie barwiony kryształ właśnie przeżywa swój renesans.

Kryształowe kieliszki do wina — stylowe dodatki

Kryształowe kieliszki to elita kieliszkowej rodziny. O ich urodzie decyduje delikatność i blask, idealna przezierność, wpadające w oko tęczowe refleksy migocące na szklanej powierzchni, gdy przechodzą przez nią promienie światła. Kunsztowne nacięcia dodają im majestatu, gładko wypolerowane ścianki – subtelności. Nie dość, że kryształowe kieliszki są piękne, nie dość, że wino znakomicie w nich wygląda oraz wybornie smakuje, kryształowe kieliszki także pięknie… brzmią! Wystarczy delikatnie uderzyć palcem w kryształową czarę, by kieliszek odezwał się niskim, dźwięcznym głosem.

Kryształowe kieliszki do wina — perfekcja i elegancja

Kieliszek do czerwonego wina ma długą nóżkę i pękatą czaszę. Jego odpowiednik do wina białego powinien mieć nóżkę nieco dłuższą, za to czaszę mniejszą i smuklejszą, kształtem przypominająca kwiat tulipana. Klasyczne kryształowe kieliszki do wina doskonale odnajdują się w towarzystwie porcelany i innych kryształowych akcesoriów, takich jak szklanki, karafki, misy, patery i oczywiście, inne kryształowe kieliszki – od szampanówek po kieliszki do wódki.

Kryształowe kieliszki do wina – jak o nie zadbać?

Aby kryształ pozostał bez skazy, powinno się go myć w ciepłej, ale nie gorącej wodzie z bardzo łagodnym detergentem, a następnie od razu wycierać do sucha miękką szmatką, by na powierzchni nie pozostały brzydkie smugi po wodzie. Kieliszki najlepiej myć pojedynczo, by się nie poobijały i nie wyszczerbiły. Kryształów nie wolno skrobać, więc w razie, gdyby coś się do nich uporczywie kleiło, najlepiej pozostawić na chwilę w wodzie, a po odmoczeniu delikatnie umyć i wysuszyć. Kieliszki należy przechowywać w pozycji pionowej i powinno się im zapewnić tyle wolnego miejsca, by nie dotykały się, nie opierały się o siebie, nic nie wywierało na nie nacisku. Kryształowe kieliszki, o które się należycie zadba, nie pękną, nie stłuką się, nie wyszczerbią – przetrwają lata, a nawet mogą przechodzić z pokolenia na pokolenia.

Nadchodzące promocje