Krzesła kuchenne drewniane gięte

Krzesła kuchenne drewniane gięte

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Krzesła kuchenne drewniane gięte-poradnik Westwing

Drewniane gięte fotele, krzesła, komody i stoły inspirują projektantów oraz użytkowników. Ich opływowe kształty i szlachetne materiały, z jakich zostały wykonane, pasują do wnętrz w wielu stylach. Klasyczny design, którego przykładem są krzesła gięte, jest teraz bardzo popularny w Polsce. Nowsze i starsze modele krzeseł drewnianych giętych sprawdzą się szczególnie w kuchni. Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę wybierając krzesła drewniane kuchenne gięte. Ich tajemnicą jest ponadczasowa forma, lekkość i solidność. Zainspiruj się z nami!

Historia drewnianych mebli giętych

Meble gięte, w tym krzesła kuchenne drewniane gięte, znane są już od drugiej połowy XIX wieku. Wybitny stolarz niemiecki, Michael Thonet, opracował metodę gięcia drewna, a następnie założył w Wiedniu przedsiębiorstwo, które zajmowało się produkcją mebli z elementów giętych. Krzesła gięte wytwarzane przez Thoneta znalazły ogromne uznanie zarówno u arystokratów, jak i mieszczan. Potem, w okresie międzywojennym, cieszyły się popularnością wśród właścicieli kawiarni, kin i teatrów.  Do gięcia najlepiej nadaje się drewno bukowe, które łatwo się poddaje obróbce hydrotermicznej i gięciu. Nowoczesne meble gięte można także wykonywać z drewna dębowego, jesionowego i brzozowego. Proces tworzenia mebli giętych opiera się na modelowaniu struktury drewna. Drewno musi zostać poddane działaniu gorącej wody (warzenie) lub pary (parzenie). Pod wpływem wilgoci lub wysokiej temperatury drewniane włókna stają się plastyczne. Uplastycznionemu drewnu można nadać dowolny kształt. Potem utrwala się osiągnięty kształt susząc wszystkie elementy w specjalnych suszarniach.

Krzesła kuchenne drewniane gięte – funkcjonalne i lekkie

Krzesła przydadzą się w każdej kuchni. Najważniejsze, by były funkcjonalne, wygodne i służyły nam przez lata. Krzesła drewniane gięte do kuchni spełniają wszystkie te wymogi. W kuchniach urządzonych w stylu nowoczesnym doskonale sprawdzą się krzesła gięte, przypominające stołki barowe albo hokery przy wyspie kuchennej bądź wysokim blacie. W przypadku stołów warto zdecydować się na drewniane krzesła gięte z podłokietnikami zapewniającymi podparcie dla rąk, a gdy miejsca jest niedużo – bez. W kuchniach świetnie zaprezentują się klasyczne modele w stylu zaprojektowanego przez Thoneta „Krzesła 14” składającego się z wyplatanego siedzenia, czterech nóg i oparcia z dwóch wygiętych prętów. Dobrym pomysłem będą także krzesła drewniane gięte projektu Tomka Rygalika.

Moda na gięte meble powróciła i dziś te drewniane elementy wyposażenia mogą z powodzeniem zdobić zarówno wnętrza klasyczne, jak i loftowe.

Nadchodzące promocje