Książka kucharska

Książka kucharska

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Książka kucharska-poradnik Westwing

Historia książek kucharskich sięga starożytności. Na tabliczkach z XVI przed naszą erą zachowały się przepisy dotyczące przygotowania dań z ptactwa dzikiego i domowego. W Polsce pierwszy znaczący zbiór przepisów pojawił się w XVII stuleciu. Stanisław Czerniecki, kucharz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, napisał Compendium Ferculorum albo zebranie potraw. Dziś z tej książki możemy czerpać nieocenioną wiedze o kuchni sarmatów.

Kiedy umiejętność czytania upowszechniła się, publikowano więcej książek kucharskich. Pisały je także kobiety. Szczególną popularnością cieszyło się „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która była mistrzynią polskiej kuchni, znawczynią wszystkich tematów dotyczących prowadzenia domów, legendą i postrachem salonów. W jej książce kucharskiej znajdziemy potrawy pełne smaku, inspirowane kuchnią różnych krajów.

Zalety książek kucharskich

Książka kucharska to niezastąpiona pozycja w domowej biblioteczce. Niezależnie od tego, czy dopiero uczymy się gotować, próbujemy nowych dań, otwieramy się na niezwykłe doznania smakowe lub po prostu lubimy wracać do sprawdzonych przepisów – książka kucharska na pewno się przyda.

Większość współczesnych książek, w przeciwieństwie do tych z przeszłości, zawiera dokładne miary i wagę składników, inspirujące zdjęcia potraw, także te krok-po-kroku, porady dotyczące codziennej diety, zasady zdrowego odżywiania, wiadomości dotyczące nakrywania do stołu i serwowania potraw oraz sposobu zachowania się przy stole.

W książkach kucharskich znajdziemy wiele praktycznych kulinarnych przepisów na przystawki, surówki i sałatki, zupy i dodatki do zup, sosy, potrawy rybne, mięsa, potrawy z grilla, wegetariańskie, ciasta, desery, alkohole czy napoje. Zdarza się, że każdy z tych rozdziałów poprzedzony jest wstępem zawierającym praktyczne informacje dotyczące danego tematu – na przykład jak porcjować mięso lub patroszyć ryby.

Szeroki wybór

Obecnie oferta książek kucharskich jest niezwykle szeroka. Do wyboru mamy książki kuchni polskiej oraz właściwie każdego zakątka świata. Potrawy z Włoch, Francji, Hiszpanii, Niemiec czy Węgier bardzo zadomowiły się dziś w Polsce. Znani i lubiani kucharze z całego świata wydają także swoje autorskie książki. W ofercie książek kucharskich znajdziemy pozycje stworzone specjalnie dla diabetyków, cukrzyków, wegetarian, wegan, kulturystów, osób odchudzających się, etc.

Popularność programów kulinarnych sprawia, że za gotowanie chętnie biorą się także dzieci. I dla nich znajdzie się coś ciekawego! Przepisy na domową pizzę, naleśniki czy frytki zawsze będą cieszyć się ogromnym powodzeniem!

Książka kucharska – radość gotowania

Książka kucharska to doskonały prezent dla Niej i dla Niego. Aby książka była zawsze pod ręką, warto ustawić ją na praktycznym stojaku na blacie kuchennym. Uchwyt stojaka przytrzyma książkę w wybranej pozycji. W ten sposób możemy gotować zerkając na przepis i nie martwić się, że książka się zabrudzi.

Świetnie sprawdzają się także uchwyt na książkę kucharską doczepiony do kuchennego relingu, który pomoże zaglądać do książki kucharskiej i nie poplamić jej.

Nadchodzące promocje