Kuchenka gazowa

Kuchenka gazowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Kuchenka gazowa-poradnik Westwing

Znana każdemu i popularna od dziesięcioleci – kuchenka gazowa to AGD, które gości w większości polskich domów. Mimo zmian technologicznych i coraz większej popularności płyt indukcyjnych gotowanie na gazie nie odeszło do lamusa. Wielostopniowa regulacja płomienia i przede wszystkim przyrządzanie potraw na prawdziwym ogniu pozwalają w pełni rozwinąć wachlarz kulinarnych możliwości. Kuchenki gazowe są przy tym mało awaryjne oraz niedrogie w eksploatacji. Sprawdź, jakie są inne ich zalety i jak wypadają w porównaniu z płytami elektrycznymi czy indukcyjnymi.

Jakie są zalety kuchenki gazowej?

Kuchenki gazowe są znane i cenione od wielu lat. Już dawno wyparły tradycyjne kuchnie węglowe. Można wskazać wiele zalet gotowania na gazie:

  • Smaczniejsze potrawy – tak twierdzą tradycjonaliści, jednak sporo w tym prawdy. W końcu kuchenka gazowa, mimo zmian technologicznych, znajduje się w większości restauracji. Kluczem jest przygotowywanie dań na prawdziwym ogniu.
  • Tania w eksploatacji – gaz jest o wiele tańszy niż prąd. Dlatego gotowanie na kuchence gazowej nie kosztuje wiele. Ponadto cena samego urządzenia jest o wiele niższa niż nowoczesnych kuchenek elektrycznych i indukcyjnych.
  • Niska awaryjność – kuchenka gazowa psuje się o wiele rzadziej niż inne płyty grzewcze. Ponadto pozwala na gotowanie nawet wtedy, gdy zabraknie prądu.

Warto pamiętać, że kuchenka gazowa powinna być regularnie czyszczona. Co jakiś czas należy sprawdzać szczelność i prawidłowe działanie systemu wentylacyjnego. Trzeba też pilnować, by w trakcie gotowanie nie zgasnął płomień.

Kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym czy elektrycznym?

Starsze modele kuchenek gazowych wyposażone są w piekarniki zasilane gazem. W nowszych sprzętach zaś częściej można spotkać piekarnik elektryczny. Czym oba te rozwiązania różnią się w praktyce?

  • Piekarnik gazowy – zdecydowanie tańszy w eksploatacji. Wymaga regularnego czyszczenia, tak by cząsteczki gazu nie gromadziły się na ściankach, co może zmieniać smak potraw i obniżać ich wartości odżywcze. Dla osób przyzwyczajonych do piekarników elektrycznych mogą być trudne w obsłudze, ponieważ mają mniej opcji regulacji.
  • Piekarnik elektryczny – w przeciwieństwie do piekarnika gazowego pozwala precyzyjnie ustawić temperaturę. Często wzbogacany jest o funkcję termoobiegu i nie wymaga pilnowania – nowoczesne wersje są wyposażone w timer. Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym to najczęściej spotykane połączenie.

Płyta gazowa kontra elektryczna i indukcyjna

Kuchenka gazowa jest zdecydowanie mniej wymagająca niż indukcyjna. Nie są potrzebne specjalne naczynia i akcesoria, ponieważ wszystkie garnki i patelnie nadają się do użytkowania na gazie. Jeśli jednak chodzi o bezpieczeństwo użytkowania, płyta indukcyjna przewyższa gazową – nie ma ryzyka poparzenia. Miłośnicy tradycyjnego gotowania na ogniu mogą mieć jednak problem z przestawieniem się na model elektryczny bądź gazowy. Stopień regulacji temperatury jest mniej elastyczny, dlatego nie ma możliwości ustawienia grzania „na oko”, jak w przypadku kuchenki gazowej. Ponadto prąd jest droższy w eksploatacji niż gaz. Pewien kompromis można osiągnąć, wybierając kuchenkę indukcyjno-gazową bądź elektryczno-gazową. Takie modele są dodatkowo wyposażone w palniki gazowe.

Praktyczne urządzenia i poręczne akcesoria – tak wygląda kuchnia idealna. Gotowanie to jedna z podstawowych czynności w tym pomieszczeniu. Kuchenka gazowa stanowi wybór dla tradycjonalistów, lubiących przyrządzanie potraw na prawdziwym ogniu.