kuchnia w stylu japońskim

kuchnia w stylu japońskim

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

kuchnia w stylu japońskim-poradnik Westwing

Kultura japońska opiera się na nieco innych zasadach niż zachodnioeuropejska. We wnętrzach rządzi skromność i minimalizm, dlatego designem z Dalekiego Wschodu często inspirują się współcześni dekoratorzy. Jednak umiar w wydaniu Kraju Kwitnącej Wiśni jest silnie zakorzeniony w naturze. Taka też powinna być kuchnia w stylu japońskim.

Choć z Japonią kojarzą się barwne dodatki i fantazyjne, estetycznie podane dania, wnętrza to zawsze domena wyrafinowanego umiaru. Kolory ścian i mebli nawiązują do barw ziemi i przyrody. Stosuje się naturalne materiały, jak drewno czy kamień. Więcej rumieńców można dodać za pomocą akcesoriów, ale nigdy nie powinny dominować w wystroju.

Kuchnia w stylu japońskim, czyli jaka?

Minimalizm w wersji japońskiej różni się znacznie od zachodnioeuropejskiego. Obok bieli, szarości i czerni pojawiają się ciepłe barwy ziemi: beże, brązy, kremy oraz zgaszona zieleń. Kuchnia w stylu japońskim w pełni odpowiada tym założeniom. Oprócz stonowanych odcieni wprowadza się do niej pełne energii kolory ognia, czyli czerwień i żółcień. Aranżacje wnętrz opierają się na liniach prostych, prostokątach oraz kwadratach. Takie podziały widać zarówno na meblach, jak i ścianach. Jeśli dekoracje, to nieliczne i oszczędne. Zawsze warto wprowadzić motyw laleczki kokeshi, jedną lub dwie grafiki z kwiatem wiśni czy dyskretne typografie z pismem japońskim. Kluczowy jest też dobór zastawy i akcesoriów kuchennych, tak by kuchnia w stylu japońskim była pełna harmonii.

Meble do kuchni japońskiej

Kuchnie w Japonii bywają bardzo małe, dlatego tamtejsi designerzy do perfekcji doprowadzili wykorzystanie każdego centymetra. Stąd styl japoński jest godny polecenia do niedużych kuchni w Polsce. Meble do kuchni japońskiej powinny być proste, geometryczne i niekoniecznie wysokie. Komodę lub bufet można uzupełnić specjalną nadstawką w formie pagody. Niemniej lepiej postawić na minimalizm: proste drewniane szafki, regały bez dodatkowych ozdób i wręcz skromne drewniane stoły oraz krzesła. Kuchnia w stylu japońskim to miejsce, gdzie wykorzystuje się trudną aranżacyjnie czerń. Należy jednak robić to z rozwagą – nadmiar koloru czarnego sprawia, że wnętrze jest ciężkie optyczne. Czerń można przełamać bielą, beżem lub ciepłymi barwami ziemi.

Jakie dodatki i akcesoria?

Dom japoński czerpie inspiracje z kultury kraju. Ważne miejsce zajmują sztuka i architektura. Niemniej kuchnia w stylu japońskim to nie miejsce na liczne dodatki. Warto je wprowadzać, ale w niewielkich grupach, tak by nie zaburzały minimalistycznej harmonii. W zastawie i akcesoriach kuchennych powinny pojawić się drewno, kamień i laka. Godne polecenia są dodatki bambusowe: misy, pałeczki i tace. W typowych dekoracjach można się inspirować takimi japońskimi motywami, jak:

Kokeshi – laleczki o różnych imionach i znaczeniach. Formę figurek mogą przyjąć na przykład solniczki i pieprzniczki. Z nimi kuchnia w stylu japońskim zyska typowo dalekowschodni charakter.

Malarstwo na jedwabiu – wystarczy jedna kolorowa grafika, by wprowadzić do kuchni odrobinę sztuki japońskiej.

Kwiat wiśni – to symbol Japonii, od którego pochodzi określenie tego państwa: Kraj Kwitnącej Wiśni. Może się pojawić w formie grafiki lub subtelnej dekoracji na naczyniach czy tekstyliach.

Kultura japońska jest mocno zakorzeniona w duchowości, sztuce i naturze. Taka też powinna być kuchnia w stylu japońskim. Stanowi świetną alternatywę dla nieco surowego minimalizmu w wydaniu zachodnioeuropejskim.