Łopatka do ciasta

Łopatka do ciasta

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Łopatka do ciasta-poradnik Westwing

Polska kuchnia to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, bigos i pierogi, ale także pyszne, domowe ciasta, takie jak sernik, jabłecznik, makowiec czy tort. Wiele rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez kawałka słodkiego smakołyku. Niekiedy jednak eleganckie podanie tortu sprawia sporo kłopotów – aby jak najbardziej ułatwić tą czynność, warto zaopatrzyć się w specjalne kuchenne akcesoria, wśród których najbardziej praktyczna jest łopatka. Oto kilka wskazówek, jak sprawić, by łopatka do ciasta była nie tylko funkcjonalnym, ale i cieszącym oko domowym gadżetem.

Łopatka do ciasta – jaką wybrać?

Łopatka do ciasta zazwyczaj jest częścią większego serwisu obiadowego lub kawowego, w skład którego wchodzą też talerze, półmiski, filiżanki i sztućce. Tego typu produkt można też kupić osobno – należy wówczas zastanowić się, z jakiego materiału ma być wykonana.

  • Stal nierdzewna – to nic innego, jak mieszanka chromu, niklu, żelaza i węgla. Stalowa łopatka do ciasta będzie charakteryzować się dużą odpornością na wysokie i niskie temperatury oraz uszkodzenia czy wygięcia. Jej zaleta to także elegancki, srebrny kolor.
  • Plastik – łopatka do ciasta z plastiku może posiadać nowoczesne kształty oraz występować w wielu wariantach kolorystycznych. Należy pamiętać, że jest mniej trwała niż akcesoria wykonane z innych materiałów, ale jednocześnie bezpieczna, co jest istotne zwłaszcza w przypadku przyjęć organizowanych dla dzieci, gdy mały jubilat koniecznie chce pokroić swój urodzinowy tort.
  • Srebro – srebrna łopatka do ciasta to gadżet niezwykle luksusowy i elegancki. O srebro należy jednak odpowiednio dbać – czyścić je miękkimi ściereczkami oraz myć wyłącznie w sposób ręczny.
  • Złoto – najczęściej ze złota wykonuje się zdobienia sztućców, ale niekiedy znaleźć można także ich złote komplety. Taka łopatka do ciasta będzie inwestycją na wiele lat – złoto nie niszczy się, nie blaknie, a dodatkowo można je myć w zmywarce.

Praktyczne wskazówki

Łopatka do ciasta powinna charakteryzować się odpowiednim kształtem, umożliwiającym wygodne nabranie kawałka ciasta lub tortu po jego pokrojeniu i przełożenie na talerzyk. Może to być kształt lekko zaokrąglonego albo ściętego trójkąta, elipsy lub prostokąta. Wybór zależy tylko od indywidualnych upodobań oraz designu pozostałych sztućców wchodzących w skład serwisu kawowego.

Łopatka do ciasta nie musi służyć tylko do jego serwowania, ale także krojenia, przenoszenia lub dekorowania wypieków. Do podawania oraz krojenia służy łopatka i nóż w jednym – rodzaj foremki, którą wkłada się w miękkie ciasto, ściska i wycina porcję. Ciekawym pomysłem są również bardzo duże łopatki okrągłe służące do przekładania ciast na paterę lub elastyczne łopatki silikonowe, przeznaczone do dekorowania tortów kremami lub bitą śmietaną.

Akcesoria kuchenne mogą być stylowe

Warto pamiętać, że rozmaite kuchenne akcesoria – np. łopatka do ciasta w komplecie ze szczypcami do mięsa, sztućcami, młotkiem do skorupiaków czy szczypcami do spaghetti – srebrne lub złocone, to bardzo stylowe dodatki, które same w sobie stanowią piękną dekorację stołu. To również świetny pomysł na praktyczny i elegancki prezent.

Oczywiście łopatka do ciasta może mieć zarówno prosty, jak i nowoczesny design, być bardzo tradycyjna lub nowoczesna, z bogatymi zdobieniami, grawerem lub pozbawiona jakichkolwiek elementów dekoracyjnych. Wybierając tego typu produkty należy kierować się tylko własnym gustem.

Łopatka do ciasta to z pozoru drobny gadżet, który jednak w znaczny sposób ułatwia serwowanie słodkich deserów. Jest nieocenionym i bardzo stylowym kuchennym pomocnikiem.