Łyżka do miodu

Łyżka do miodu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Łyżka do miodu-poradnik Westwing

Miody pszczele to zdrowe produkty, które warto włączyć do codziennej diety. Mogą z powodzeniem zastąpić cukier stosowany do słodzenia napojów i deserów. Miód także składnik wielu potraw mięsnych, nadający im specyficzny, wyrafinowany smak. Szczególnie wygodny do stosowania w kuchni jest miód płynny. Korzystanie z niego ułatwią praktyczne akcesoria.

Miód ze słoika warto przelać do estetycznego pojemnika. Pozwoli to wyeksponować go w kuchni i zachęci do częstszego jedzenia. Spożywanie płynnego miodu nie jest proste – łatwo go rozlać i się nim ubrudzić. Dlatego stworzono wygodne łyżki do nabierania gęstego, lepkiego płynu. Przedstawiamy akcesoria do serwowania, z których najważniejsza jest praktyczna łyżka do miodu.

Jak wygląda łyżka do miodu?

Specjalna łyżka do nabierania płynnego miodu jest znana pod kilkoma nazwami:

  • nabierak lub czerpak do miodu,
  • pałeczka do miodu,
  • miodula lub miodulka.

Ma długość około 15 cm i najczęściej wykonana jest z drewna. Ma bardzo charakterystyczny kształt – końcówka łyżki ma formę walca z głębokimi poziomymi nacięciami. Nabrany na łyżkę miód spływa wolniej, co umożliwia bardziej precyzyjne dozowanie.

Łyżka do miodu może też mieć bardziej tradycyjną formę. Jest to łyżeczka ze specjalnie wygiętym trzonkiem, który umożliwia zawieszenie jej na krawędzi słoika. Resztka miodu spływa wówczas do naczynia, dzięki czemu nie marnuje się ani kropla produktu!

Łyżka do miodu w zestawie

Miłośnikom płynnego miodu polecamy specjalne pojemniki do przechowywania i serwowania tego produktu. Na rynku dostępne są eleganckie zestawy naczyń do miodu z dopasowanymi do nich łyżkami. Wykonuje się je z kamionki,  szkła lub kryształu. Producenci stawiają też na interesujący design – pojemniki na miód w kształcie ula czy misia albo stylizowane na tradycyjną beczułkę.

Właściwości miodu

Miód to naturalny produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle zdrowy! Ma silne działanie przeciwbakteryjne, zawiera wiele mikroelementów i witamin (między innymi: A, C i witamin z grupy B). Jedzenie miodu jest zalecane w okresach zwiększonego wysiłku – zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Łyżeczka miodu ma mniej niż 40 kalorii, a łyżka stołowa – około 80 kalorii. Miód zawiera przede wszystkim cukry proste, dlatego jest zdecydowanie zdrowszy od zwykłego cukru! Miody pszczele są czasem zastępowane tańszym miodem sztucznym, nie ma on jednak tak wspaniałych właściwości.

Miód w kuchni

Chwaliła się raz rzepa przed całym ogrodem,
Że jest bardzo smaczna z miodem.
Na to miód się odezwie i tak jej przygani:
„A ja jestem smaczny i bez pani!”

Wierszyk autorstwa Jana Brzechwy całkiem trafnie obrazuje możliwości zastosowania miodu w kuchni. Istnieje wiele przepisów z wykorzystaniem tego zdrowego składnika. Przede wszystkim to najlepsza alternatywa dla cukru w codziennej diecie. Miód można spożywać jako samodzielny produkt albo z pieczywem. To także składnik różnych napojów i deserów. Herbata z miodem to tradycyjny sposób na walkę z przeziębieniem! Miód stanowi też dodatek do sałatek, sosów oraz marynat do mięs. Warto zaopatrzyć się w słoik miodu podczas najbliższej wyprawy do sklepu!

Nadchodzące promocje