łyżka wazowa

łyżka wazowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

łyżka wazowa-poradnik Westwing

Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni bez sztućców, wśród których prym wiedzie trio: łyżka, nóż i widelec. Nie zawsze tak było. Zanim trafiły do codziennego użytku, sztućce przebyły zaskakująco długą i trudną drogę. Czy te wykonane z drewna, czy te  cynowe, mosiężne, srebrne i pozłacane, przez długie stulecia były traktowane jako wyposażenie luksusowe. Dość powiedzieć, że w skromniejszych domach często posługiwano się jedną łyżką przypadającą na całą rodzinę, a w pewnych okresach nawet zamożni arystokraci przychodzili na przyjęcia z własnymi łyżkami. 

„Bez łyżki zła sprawa, chociaż dobra potrawa”. Jasne, ale… Rodzina łyżek jest większa niż się na pozór wydaje. Łyżka do zupy i łyżeczka do herbaty zdobyły największą sławę i popularność. To one najczęściej goszczą na stole. Ale ich mniej znane siostry czekają cierpliwie na swoje pięć minut, by pojawić się wtedy kiedy trzeba i zamanifestować swą wielką przydatność. Łyżka wazowa jest jedną z nich. Ma wiele imion: chochla, warząchew, czerpak, kopystka, nabierak, nabierka, łycha – to tylko te najpopularniejsze nazwy, używane zgodnie z lokalną albo środowiskową tradycją.   

Łyżki do zadań specjalnych

Wraz ze zwiększającą się popularnością sztućców, zwiększała się również ich specjalizacja. Jedna, służąca do wszystkiego łyżka doczekała się wielu sióstr – łyżek do zadań specjalnych. Rozłożysta i korpulentna łyżka wazowa, siostry bliźniaczki – zębate łyżki do nakładania sałaty. Podłużna, średniej wielkości chochelka z dzióbkiem do sosów. Głęboka łyżka stołowa do zup-kremów i płytka – do rosołu. Łyżeczka – mini łopatka do nakładania cukru. Ażurowa łyżeczka do cukru pudru. Łyżeczka z długą rączką, idealna do koktajli lub deserów. Łyżeczki–szpatułki, czyli maleństwa do mieszania kawy. Równie maleńkie, choć w nieco innym kształcie łyżeczki do nakładania konfitur lub kawioru. Oto tylko niektóre przedstawicielki tej rozległej rodziny.

Łyżka wazowa

Łyżka wazowa służy do nakładania potraw płynnych lub półpłynnych. Dzięki niej serwowanie zup, sosów oraz dań takich jak leczo, gulasz czy ratatuj jest niezwykle proste. Łyżka wazowa świetnie się też sprawdza jako narzędzie do rozlewania ponczu. Rozmiar łyżki wazowej nie jest znormalizowany, spotyka się zarówno ogromne chochle, jak i całkiem niewielkie nabierki. Niezależnie od wielkości i głębokości czerpaka, całości łyżki wazowej dopełnia wyprofilowany, szeroki i wygodny do trzymania uchwyt, nierzadko zakończony haczykiem – rzecz w tym, by łyżkę można było zawiesić, gdyż ze względu na jej rozmiary i kształt nie zawsze przechowuje się ją w szufladzie. Najwyższej jakości łyżki wazowe wykonywane są ze stali nierdzewnej lub stopu powlekanego innym metalem, bywają niklowane.  W wersji eleganckiej wnętrze łyżki może być pozłacane lub posrebrzane. Szyku zadają chochle grawerowane.

Łyżka wazowa i dobre maniery

Aby zgodnie z savoir vivrem zaserwować zupę rozlaną do wazy, należy postawić wazę na płaskim talerzu wyłożonym serwetką. Łyżka wazowa powinna być ułożona z prawej strony wazy, może też być w niej zanurzona. Nalewając zupę należy czynić to ostrożnie, poruszając chochlą w kierunku „od osoby”. Podana zgodnie ze sztuką zupa będzie smakować wybornie.  

Nadchodzące promocje