Łyżka

Łyżka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Łyżka-poradnik Westwing

Król pruski, Fryderyk II Wielki, słynął ze szczególnego zamiłowania do filozofii, sztuki i literatury. Dzięki swojemu usposobieniu zapisał się na kartach historii jako władca nietuzinkowy. Zamiast balów, maskarad i polowań wolał organizować dysputy filozoficzne w swoim rokokowym pałacyku pod Poczdamem, Sanssouci. W rezydencji przez lata gościło wielu wspaniałych myślicieli epoki Oświecenia. Jednym z nich był wieloletni przyjaciel władcy, Wolter, słynny francuski publicysta, filozof i historyk. Mimo, że Panów przez lata łączyła sympatia, Fryderyk II nierzadko starał się wprawić go w zakłopotanie.

Jak głosi pewna anegdota, podczas jednego ze spotkań pod dachem pałacu Sansouci, władca polecił, aby Wolterowi nie podawać łyżki. Gdy służba przyniosła wazy z zupą, Fryderyk II powiedział: "Durniem jest ten, kto nie zje zupy". Wolter nie myśląc wiele, odkroił piętkę z bochenka chleba, wydrążył miąższ i tworząc w ten sposób prowizoryczną łyżkę, ze smakiem zjadł posiłek. Kończąc zupę powiedział:"Durniem jest ten, kto nie zje swej łyżki", po czym tryumfalnie spożył chlebowy sztuciec. Filozof nie dał się wyprowadzić na manowce, choć nie zastosował się do klasycznych zasad savoir-vivre. A jak dziś wypada łyżka wśród stołowej etykiety?

Łyżka leciwą damą

Łyżka jest najstarszym elementem zastawy stołowej. Kamiennych łyżek używały już ludy prehistoryczne. Około roku 1500 p.n.e. powstała najprawdopodobniej pierwsza łyżka drewniana. Metalowych sztućców używali natomiast Egipcjanie, zaś Rzymianie— srebrnych. W średniowiecznej Europie królowała drewniana łyżka zwana warzechą. Jadała nią zarówno arystokracja, jak i chłopstwo. W wiekach XVI i XVII na polskich salonach zaczęła brylować dekoracyjna łyżka srebrna. W ówczesnym czasie sztućce należały do najpiękniejszych sprzętów stołowych. Przedmioty te miały zazwyczaj ozdobne trzonki opatrzone błyskotliwą rymowanką. Słynny polski etnograf, Łukasz Gołębiowski, w swoim dziele „Domy i dwory” wymienia wiele tego rodzaju wierszy, na przykład: „Pierwsza potrawa – szczerość łaskawa” czy „Nie przebierać, gdy coś dadzą, kiedy Cię za stół posadzą”. Współcześnie srebrna łyżka opatrzona grawerem to prawdziwy rarytas. Najczęściej można spotkać ją w muzealnych gablotach.

Duża, mniejsza, najmniejsza

Choć z polskich kuchni już dawno zniknęły ozdobne, grawerowane łyżki, to samych rodzajów łyżek zdecydowanie przybyło. Najbardziej klasyczna łyżka, to ta o objętości 15 ml. Służy do jedzenia zup lub makaronów, takich jak na przykład spaghetti. Jej młodsza siostra to łyżeczka deserowa, o krótszym trzonku i mniejszej miseczce. Można jeść nią na przykład torty czy ciasta. Co ciekawe łyżka do herbaty i łyżka do kawy zdecydowanie się różnią. Główka tej pierwszej jest bardziej płaska i szersza, co ma ułatwiać wyjmowanie herbacianych torebek. Należy pamiętać, że łyżek kawowych istnieje kilka rodzajów — ta do latte ma smukły, długi trzonek, natomiast ta do espresso jest bardzo malutka. Warto, aby w cukiernicy zamieszkała specjalna łyżka do cukru. Ma ona zazwyczaj kwadratową miseczkę, dzięki czemu cukier się z niej nie wysypuje. Bliską kuzynką łyżek jest natomiast chochla, znana jako łyżka wazowa. Ma bardzo głęboką miseczkę i długi, nierzadko zakrzywiony na końcu trzonek. Nalewa się nią zupy czy kompoty. Do sosów przeznaczona jest mniejsza wersja chochli, którą można z łatwością zmieścić w niewielkiej sosjerce.

Od retro po industrial

Miłośnicy antyków z pewnością pokochają łyżki stylizowane na stare. Akcesoria te zazwyczaj wykonane ze srebra, są grawerowane lub zdobione dekoracyjnymi motywami roślinnymi. Doskonale dopasują się do szykownej jadalni w stylu angielskim lub francuskim. Należy pamiętać, że srebrna łyżka nie toleruje zmywarki. Produkt uwielbia mycie ręczne, bez dodatków detergentów oraz polerowanie miękką ściereczką. Łyżka z drewnianym trzonkiem to doskonały wybór do jadalni skandynawskiej czy chalet. Doda stołowemu nakryciu stylu i ciepłych tonów. Decydując się na wykończenia z drewna, warto aby był to mahoń, wiśnia czy buk. Zwolennicy aranżacji industrialnych pokochają produkty w futurystycznym klimacie. Łyżka o kwadratowej miseczce w towarzystwie widelca o trzech zębach? Duet na miarę modnych, loftowych przestrzeni!

Kiedyś prawdziwe królowe zastawy stołowej, wysublimowane damy. Dziś, najczęściej funkcjonalne, choć zazwyczaj równie urzekające wzornictwem. Bez nich nawet najlepsza uczta po prostu nie może się udać. Jak głosi jeden z wierszy: „Bez łyżki zła strawa, chociaż dobra potrawa”.

Nadchodzące promocje