Lody dla ochłody!

Na patyku, w salaterce lub w chrupiącym wafelku – kiedy lato znów przyniesie falę upałów, lody będą niezastąpione! Smaczne i orzeźwiające lody to wspaniały sposób na poprawę humoru, idealny deser na wakacje, doskonała przekąska w słoneczne popołudnia. A gdyby tak jeszcze przygotować lodową ucztę w stylu retro? Będzie nie tylko pysznie, ale też stylowo!

westwing-lody-lodowe-spaghetti
Lodowe spaghetti wymyślił lodziarz Dario Fontanella. W 1969 roku przecisnął lody przez maszynkę do tradycyjnych, niemieckich kluseczek (szpecli). Lodowe spaghetti do dziś cieszy się ogromną popularnością w Niemczech i Austrii.

Lodowe spaghetti – nie tylko dla dzieci

Składniki na dwie porcje:

  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 400 ml lodów waniliowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Posyp truskawki cukrem i zmiksuj je. Jeśli chcesz, by sos miał gładszą konsystencję, pogotuj truskawkowe purée na małym ogniu przez kilka minut, a potem ostudź. Białą czekoladę zetrzyj na tarce. Ubij bitą śmietanę z cukrem, aż będzie sztywna, a następnie nałóż do miseczek lub salaterek. Lody waniliowe przeciśnij przez schłodzoną wcześniej praskę do ziemniaków wprost na bitą śmietanę. Deser polej sosem truskawkowym i posyp białą czekoladą.  

westwing-lody-ice-coffee-kawa-mrozona

Iced coffee – mrożona kawa z charakterem!

Składniki dla dwóch osób:

  • około 80 ml czarnej kawy lub espresso
  • 2 łyżeczki cukru do smaku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • odrobina mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Osłodź gorącą kawę, a następnie ostudź ją.  Do wysokiej szklanki włóż gałkę lodów, dolej kawę i – opcjonalnie – mleko. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym, aż będzie sztywna. Nałóż śmietanę do szklanek i posyp kakao dla dekoracji.

westwing-lody-banana-split
Deser Banana Split wymyślił w 1904 roku w Pensylwanii student David E. Strickler. Jesteśmy mu za to bardzo wdzięczni!

Banana Split – egzotyczny deser na gorące dni

Składniki dla dwóch osób:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 banany
  • 4 gałki lodów waniliowych (można też użyć truskawkowych lub czekoladowych)
  • syrop czekoladowy
  • 2 łyżki czekoladowych guziczków
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Przekrój banany wzdłuż i włóż do schłodzonych salaterek. Dodaj dwie kulki lodów. Ubij śmietanę, aż będzie sztywna i nałóż nieduże porcje do każdej salaterki. Polej czekoladowym sosem, posyp czekoladowymi guziczkami i płatkami migdałowymi.

Zdjęcia: Stockfood

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz