DIY: Szybkie świąteczne ciasto

Tradycyjny piernik i makowiec? Oczywiście! Ale jeśli w tym roku spodziewasz się większej liczby gości może warto upiec jeszcze coś. Nasze szybkie świąteczne ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a większość składników na pewno masz już w domu. Do dzieła!

Na ciasto (forma o średnicy 18 cm):

  • 300 g masła
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 240 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczkę kardamonu
  • 1 łyżeczkę imbiru
  • 1/3 łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 550 g mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 400 g serka do smarowania
  • 1/2 pomarańczy

Do dekoracji ciasta:

  • 200 g cukru pudru
  • 10 ml wody lub mleka
  • rozmaryn
  • żurawinę

przepis na świąteczne ciasto

Przygotowanie ciasta:

Krok 1: Przełóż masło do miski.

Krok 2: Dodaj brązowy cukier.

Krok 3: Wymieszaj mikserem na gładką masę.

Krok 4: Dodaj 4 jajka.

Krok 5: W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 6: Dodaj cynamon, kardamon, goździki i imbir.

Krok 7: Dodaj mąkę.

Krok 8: Zetrzyj mikserem.

Krok 9: Dodaj mleko i śmietanę.

Krok 10: Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 60 minut.

Przestudź ciasto i przetnij je wzdłuż nożem na cztery części.

Wskazówka: Zamiast noża możesz użyć drutu. Owiń go wokół ciasta i pociągnij końce. Dzięki temu ciasto nie rozpadnie się podczas cięcia.

Przygotowanie kremu:

Krok 1: Wymieszaj masło i cukier puder mikserem.

Krok 2: Dodaj serek do smarowania.

Krok 3: Wyciśnij sok z połówki pomarańczy.

Przełóż ciasto kremem. Przygotuj lukier, ucierając cukier z mlekiem lub wodą. Udekoruj ciasto lukrem, rozmarynem i żurawiną.

Gotowe!

ciasto na Wigilię

Zdjęcia i materiały video: Westwing

Agnieszka Adamczyk

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline