Robbe&Berking i piękne sztućce

„Inni są tańsi, ale my jesteśmy najlepsi” mawiał pra-pra-pradziadek Olivera Berkina, Nicolaus Christoph Robbe. Nicolaus miał na myśli firmę produkującą srebra stołowe Robbe&Berking znaną z doskonałego rzemiosła, wspaniałych projektów i bezkompromisowej etyki zawodowej.

westwing-robbe&berking_1

Skromne początki Robbe&Berking

Nicolaus Christoph Robbe pracował samodzielnie jako złotnik już od 1874 roku. Specjalizował się w wyrobach wykonanych według projektów jubilerów z regionu Flensburga w Niemczech. Zleceniodawcy wysoko cenili jego umiejętności i skromność. Nicolaus znalazł wkrótce utalentowanego, młodego asystenta – Roberta Berkinga. Rozwój firmy naznaczyły silne uczucia: Robert zakochał się w Henrietcie Robbe, córce swojego mistrza, ożenił się z nią i otrzymał połowę przedsiębiorstwa. Młody i wysoce wykwalifikowany mistrz złotnictwa rozwinął warsztat, stworzył firmową linię sztućców, wzniósł pierwszą fabrykę i zdobył nowe rynki zbytu.

westwing-robbe&berking_kolaz_1

Srebrny rozwój

Wkrótce stylowe produkty Robbe&Berking zaczęły pojawiać się na szlacheckich stołach w całych Niemczech i Danii. W ciągu stu lat z regionalnego dostawcy firma stała się największym w Europie i znanym na całym świecie producentem srebrnych sztućców.

westwing-robbe&berking_kolaz_2

Dziś Robbe&Berking znajduje się rękach Olivera Berkinga, który przejął firmę w 1997 roku i reprezentuje piąte pokolenie jej właścicieli. Oliver pozostaje wierny mottu pradziadka „Inni są tańsi, ale my jesteśmy najlepsi”. Choć wiele firm przenosi produkcję do krajów o niskich zarobkach, Oliver Berking zadbał o to, by wszystkie firmowe srebra były wytwarzane w warsztatach we Flensburgu. Poza sztućcami ze srebra, firma oferuje także szeroką gamę sztućców ze stali. Robbe&Berking ciągle się rozwija. Dziś jest jedną z najbardziej znanych niemieckich marek luksusowych.

westwing-robbe&berking_kolaz_5

Srebrne sztućce w domu

Produkty Robbe&Berking są tak piękne, że pora zapomnieć o mrożonej pizzy i gotowych daniach. Nie ma nic przyjemniejszego niż pyszny posiłek w doborowym towarzystwie jedzony wyjątkowymi srebrnymi łyżkami, nożami i widelcami. Nie warto czekać na specjalną okazję. Jeśli chcemy podarować sobie odrobinę luksusu nie tylko podczas rodzinnych zebrań i świątecznych uroczystości, powinniśmy wiedzieć, jak dbać o srebrne sztućce.

westwing-robbe&berking_kolaz_4

Eksperci twierdzą, że aby srebrne sztućce wyglądały jak najlepiej i pokryły się warstewką patyny, należy ich często używać. Aby srebrne i posrebrzane sztućce oraz galanteria stołowa pięknie się prezentowały i odbijały światło, należy je czyścić zaraz po użyciu. W wyniku kontaktu z wilgocią, światłem, powietrzem, dymem tytoniowym oraz niektórymi potrawami (na przykład rybami, jajkami, majonezem) srebro może ciemnieć i matowieć. Na szczęście można temu zapobiec myjąc sztućce staranie w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu i wycierając je w miękką szmatkę. Nie należy myć ich gąbkami o ostrych włóknach, pastą do zębów lub środkami, których nie zaleca producent.

westwing-robbe&berking_kolaz_3

Wyczyszczone srebrne łyżki, noże i widelce należy przechowywać w suchych miejscach, w walizkach lub pudełkach, owinięte w miękki materiał albo w bibułę. Prawdziwe srebro to pełnia smaku!

Zdjęcia: Robbe&Berking

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline