Wielkanoc na cztery stoły

Cztery stoły. Każdy w innym stylu: klasyczny, rustykalny, marynistyczny, wielokolorowy. Czy są tylko zbiorami przeciwieństw? Niezupełnie! Łączy je biała porcelanowa zastawa. Oto dowód na to, że charakter stylizacji zależy przede wszystkim od dodatków. Podpowiadamy, w jaki sposób zaadaptować je odpowiednio do stylu.

Rustykalny

Wiejska aranżacja wymaga użycia naturalnych surowców. Jeśli dysponujemy stołem z desek, warto go odsłonić i pokazać urok surowego drewna. Poza tym pożądane są wszelkie zgrzebne materiały: szary papier, z którego można zrobić koszyczek do chleba, szare płótno, szary sznurek, len. Ma być naturalnie, bezpretensjonalnie, ale z pomysłem.

Kolorowy

Cała gama mocnych, soczystych kolorów na białym obrusie. Oprócz typowych motywów wielkanocnych ważne są różnokolorowe kwiaty i wstążki. Wpływ na aranżację stołu mają też kolory potraw i warzyw. Obowiązują mocne zestawienia barw, np. fuksje z żółcieniami, turkusy z czerwieniami. Stół przecina szeroki pas turkusowej wstążki, który jest osią kompozycji. Zasada wielu kolorów dotyczy również sztućców: pożądane są egzemplarze z różnych kompletów i o różnych barwach rękojeści.

Klasyczny

Klasyczny stół faworyzuje tradycyjny zestaw rekwizytów, stonowane, pastelowe kolory i klasyczne bukiety kwiatów. Elegancki stół lubi biały obrus albo serwetę, często z haftem, mereżką. Konieczne są też klasyczna zastawa, stylowe sztućce i stylowe szkło. Pożądane są dodatki w kolorze srebra lub spatynowanego złota. Obowiązuje zasada: umiar, jakość, smak.

Marynistyczny

Najważniejsze są dwa kolory: granat i biel. To one decydują o charakterze stylizacji. Zatem obrus w kolorze nasyconego kobaltu albo ciepłego granatu stanowi tło. Do tego biała zastawa. Ten sam duet barw: biel i granat/kobalt, pojawia się również na podkładkach pod talerze i na pisankach. Wielkanocnym akcentem jest kolor żółty: forsycje, cytryny, żółtka jaj.

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz