Wielkanoc w pastelach

Pomysłów i motywów jest wiele. Jak w tym roku udekorować stół na wielkanocne śniadanie? Zobacz, co proponują Delia Fischer – założycielka Westwing Home & Living oraz Sebastian Freitag – dyrektor stylu niemieckiego Westwing Home & Living.

1

Najmodniejsze kolory wiosny 2015 r. to mięta, błękit i biel w połączenu z żółtym kolorem. Świeżość i delikatność. Te zasady dotyczą zarówno zastawy, jak i tekstyliów. Wielkanoc jest wyjątkową okazją – na świątecznym stole kładziemy serwetki i podkładki z naturalnych materiałów, np. bawełny lub lnu.

2

Słodkie powitanie: porcelanowy talerz, na nim błękitna, bawełniana serwetka przewiązana delikatną satynową wstążeczką w kolorze różowym, a pod nią – zajączek z kruchego ciasta (przepis poniżej). Prostota i wdzięk.

3

W jadalni należy unikać dużych bukietów, dlatego w tym pomieszczeniu najlepiej sprawdzą się niewielkie bukieciki. Jeśli wazony mają różne kształty – powinny być w tym samym kolorze, jeśli mają różne barwy – naczynia powinien łączyć ten sam kształt. Dla porcelanowych zajączków każde miejsce jest dobre.

4

Wielkanocny stół musi wyglądać wyjątkowo. Tegoroczna aranżacja powinna być lekka. Oto dodatki, po które warto sięgnąć, by wyglądał on pięknie: szklane słoiczki, w których schowały się polukrowane zajączki, biała i pastelowa porcelana, biały obrus. I srebrne elementy – baranek lub pokrywka cukiernicy.

5

Przezroczysty dzbanek do wody i małe barwne słoiczki. Szkło białe i kolorowe. Przezroczyste naczynia dają wrażenie lekkości, natomiast szkło to mistrz efektów specjalnych.

6

Białe hiacynty w błękitnych sukienkach. Serwetki świetnie zastępują tradycyjne osłonki na doniczki, a kwiaty można przewiązać np. błękitną wstążeczką. Tak odziane będą wyglądały pięknie, a po śniadaniu kwiatami możesz obdarować gości. Wielkanocny stół lubi hiacynty, tulipany, żonkile i narcyzy.

7

Przepis na zajączki

Zajączki z kruchego ciasta
Składniki:

100 g masła
250 g cukru
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło utrzyj na puszystą masę, następnie wsyp cukier i wbij jajko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć ciasto, a kiedy będzie gładkie – rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie zajączka wytnij ciasteczka, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (igłą dziewiarską lub ostrym nożem możesz zrobić w ciasteczkach małe otwory, przez które przeciągniesz wstążkę, układając ciastka na serwetce), piecz 15-20 minut w temp. 175°C na złoty kolor.

8

Ola Drzewicka

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline