Brunch po francusku

A może tak urządzić brunch po francusku? Zaprosić znajomych i cieszyć się niespiesznym, przyjemnym posiłkiem łączącym śniadanie z lunchem? Na talerzach królować będą chrupiące rogaliki, naleśniki i gofry. Do tego kawa z mlekiem, soki i herbaty. Nie zabraknie też sałatek, kanapek i wrapów. A na deser: ciasto i owoce! Masz ochotę urządzić takie spotkanie? Zabierz się do pracy:

westwing-brunch-po-francusku-1

Idź na zakupy

Odwiedź boulangerie lub po prostu ulubioną piekarenkę i wybierz kilka rodzajów chleba, a do tego dżemy i sery. Aby osłodzić początek dnia, zdecyduj się też na ciasta i drobne słodkości. Ważne, by podczas brunchu delektować się różnymi smakami.

westwing-brunch-po-francusku-2
westwing-brunch-po-francusku-3
westwing-brunch-po-francusku-4

W drodze do domu zatrzymaj się z sklepie warzywnym i kup świeże owoce oraz sałaty, z których przygotujesz pyszne soki, smoothies i nieskomplikowane sałatki. Nie zapomnij o świeżej, słodkiej śmietanie: bita śmietana doskonale komponuje się z owocami i kawą.

westwing-brunch-po-francusku-5

Nakryj do stołu

Brunch to wyjątkowe spotkanie, więc zastawa też powinna być ładna i różnorodna. Zdecyduj się na obrus w neutralnym kolorze, który będzie wspaniałym tłem dla różnokolorowych talerzyków, półmisków i szklanek.

westwing-brunch-po-francusku-7

Croque Monsieur

Po francuską inspirację kulinarną zwróciliśmy się do szefowej piekarenki Chez Moná. Wywodząca się z francusko – szwajcarskiej rodziny Mona Lisie Milan od dzieciństwa uwielbiała kuchnię francuską, a podczas licznych podróży poznawała także inne przepisy i nowe techniki gotowania. Dziś Mona podzieli się z nami jednym ze swoich sekretów: przepisem na tradycyjny Croque Monsieur. Jego bazą są składniki, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie!

Przygotuj:

  • 2 kromki chleba
  • 2 grube plastry szynki
  • 2 plastry mozarelli

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 25 g soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 25 g tartego sera Gruyere
  • gałka muszkatołowa
westwing-brunch-po-francusku-8

Przygotowanie:

Sos: zagotuj mleko, przygotuj zasmażkę (z roztopionego masła z dodatkiem gałki muszkatołowej), a następnie powoli dodawaj mleko ciągle mieszając.

Następnie ułóż składniki warstwowo: zacznij od kromki chleba z sosem beszamelowym, potem ułóż plaster mozzarelli, 2 plastry szyki i znowu plaster mozzerelli. Całość przykryj drugą kromką chleba z moczonego w sosie beszamelowym i posyp tartym serem Gruyere. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż tosty zrobią się złote.

Et voilà! Smacznego!

Zdjęcia: Westwing, Living4media i Chez Moná

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline