Candy bar! Szykujemy bufet deserowy
Bufet deserowy, uginający się wręcz pod ciężarem wszelkiego rodzaju ciast, ciastek i cukierków, sprawi, że urodziny, śluby i rocznice będą jeszcze…słodsze. Zobacz, jak możesz udekorować swój bufet deserowy na następne przyjęcie!

Kolorowe i eleganckie, zabawne i szykowne – bufety deserowe mogą znacznie wpłynąć na styl całego przyjęcia. Wystarczy odrobina wyobraźni i chęć, by osiągnąć niezapomniany efekt.
Aby przygotować idealną oprawę dla deserów, zaopatrz się w:
- Stolik o pożądanych rozmiarach
- Obrus
- Wybrane dekoracje: girlandy, pompony, papierowe kule lub balony
- Patery na ciasta i ciasteczka, etażerki, szklane klosze

Temat i kolor
Bufet deserowy powinien cieszyć oczy jak piękny obraz, dlatego dobrze zabawić się w artystę: w zależności od okazji wybierz paletę kolorystyczną, a potem dobierz do niej obrus, serwetki, polewę, nadzienie i dekoracje. Będzie pięknie i konsekwentnie.
Nasza wskazówka: wybierz trzy kolory przewodnie – nie więcej. Delikatne barwy będą pasowały do oprawy ślubów, a bardziej wyraziste – urodzin.

Idealne miejsce
Stół bufetowy powinien stanąć przy ścianie lub oknie – dzięki temu desery zyskają specjalne tło, a ty okazję do powieszenia ozdób także nad bufetem. Mówi się, że jemy oczami, dlatego warto, by wybrane miejsce podkreślało urodę słodyczy. Przyda się także kilka pomponów, balonów lub girland, które w piękny sposób oznaczą przestrzeń nad stołem. Takie ozdoby najlepiej wieszać przed rozłożeniem ciast i cukierków, inaczej można coś przypadkowo zgnieść lub przerwócić.

Ozdobne tekstylia
Kiedy już wybierzesz i ozdobisz miejsce na bufet, skoncentruj się na ładnym ułożeniu obrusu. Na bardziej wystawnych przyjęciach sprawdzą się obrusy sięgające podłogi, które będą zasłaniały nogi stołu.

Udana aranżacja
Najlepiej prezentują się te bufety, na których stoją różne, pozornie niepasujące do siebie element zastawy. Tak naprawdę ten nonszalancki efekt można osiągnąć tylko wtedy, gdy się go dokładnie zaplanuje.
- Wybierz patery, etażerki, pudełka i klosze o różnych rozmiarach i wysokościach
- Wyższe elementy zastawy ustaw z tyłu, a tace z przodu
- Upewnij się, że po wszystkie smakołyki goście mogą sięgnąć bez problemu
- Tort powinien znaleźć się na samym środku bufetu
Ciasta i ciasteczka
Większość smakołyków, które serwujesz, powinny mieć wielkość jednego kęsa. Dobrze, jeśli goście mogą spróbować każdego ze słodkich przysmaków, a niewielki rozmiar nadaje się do tego idealnie. Wyjątkiem będzie oczywiście tort! A oto nasze ulubione, małe desery:
- Pyszne makaroniki
- Ciastka na patyczkach
- Babeczki i muffiny
- Cukierki w papierkach
- Nieduże kawałki bezy
- Herbatniki
Nasza rada: tort można pokroić na kawałki przed przyjęciem, a każdą porcję ułożyć na osobnej serwetce. Dzięki temu unikniesz problemów z eleganckim pokrojeniem ciasta na przyjęciu, a poczęstunek będzie gotowy.
Zdjęcia: Fotolia