Czas lemoniady

Lemoniada w każdym z nas budzi wspomnienia z dzieciństwa i przywodzi na myśl przyjemne chwile. Owocowa, słodka i orzeźwiająca! Jest idealna na każdą okazję – przyjęcie, spokojne weekendowe popołudnie, spotkanie z przyjaciółką. Jest łatwa do zrobienia. Skorzystaj z naszego przepisu. Także na serwowanie.

Co będzie potrzebne?

Cukier puder – 220g i 318g
Woda – 235 ml oraz 1,4l
Sok z cytryny – 580 ml
Sok z żurawiny – 470 ml
Cytryny lub grajpfrut – 3 sztuki pokrojone w plasterki
Lód w kostkach
Jadalny brokat lub kolorowy cukier

Czas zacząć!

Zagotuj w garnku 235ml wody i wsyp 220g cukru. Cukier dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Następnie wstaw roztwór do lodówki.
Do schłodzonej bazy dodaj sok z cytryny, sok żurawinowy i drugą porcję (318g) cukru.
Druga porcję wody (1,4l) wlej do garnka i stopniowo dodawaj przygotowany syrop. Dokładnie mieszaj, żeby nie osiadł na dnie. Lemoniada jest prawie gotowa. Przelej ją do dzbanka i dodajemy kostki lodu i plasterki cytryny.

Ozdabianie

Jeśli masz ochotę, możesz ozdobić szklanki!
Przygotuj dwie miseczki. Do jednej nalej odrobinę wody (tyle by zwilżyć krawędź szklanki), a do drugiej wsyp cukier lub jadalny brokat. Najpierw zanurz szklankę w wodzie, następnie w cukrze.

3-Czas-lemoniady

Lemoniadę możemy serwować również do czegoś na ząb. Więcej smaków na lato znajdziesz tutaj.

Smacznego!

Ola Drzewicka

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz