Popołudnie z marokańską herbatą

W Maroku herbata to nie tylko napój: to przyjaźń, tradycja i gościnność zaklęte w złocistym naparze. Warto podpatrzeć, jak to robią Arabowie i przygotować herbacianą ucztę dla gości.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-1

Więcej niż herbata

Zwyczaj popijania herbaty w Maroku wywodzi się z osiemnastego wieku, kiedy brytyjska flota pozostawiła ładunek z herbatą w marokańskim porcie. Od tamtego czasu upłynęło wiele lat, ale Marokańczycy wciąż wierzą, że ten napój pozwala zacieśniać więzi rodzinne i zbliża znajomych.

W krajach arabskich zwykle miesza się liście zielonej herbaty z liśćmi mięty. Bazę napoju stanowi syrop z cukru. Napój jest słodki, ale ma także właściwości zdrowotne: pomaga leczyć astmę, alergie i łagodzi ból.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-2

Wyjątkowy napój: wyjątkowa oprawa

Jeśli chcesz urządzić herbatkę w stylu marokańskim, przygotuj najlepszą herbatę, zioła i zastawę. Napar z mięty serwuje się zwykle w ozdobnych szklankach, dzięki którym Twój stół będzie wyglądał wyjątkowo. Możesz także zaskoczyć swoich gości i przygotować różne gorące napoje do wyboru.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-3

Zrób to sam!

Przygotowanie nakrycia stołu w marokańskim stylu nie jest trudne: zacznij od rozłożenia obrusa zdobionego arabskimi motywami. Dodaj srebrne sztućce, kilka lampionów w stylu etno oraz świec. Popołudniowe spotkanie może przecież przeciągnąć się do wieczora.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-4

Dodatki

Każde spotkanie przy herbacie może stać się rodzinnym wydarzeniem: wystarczy, że zadbasz o odpowiednie przekąski, na przykład daktyle, brzoskwinie i suszone śliwki. Herbatę można także podawać z orzechami włoskimi lub migdałami. Jeśli chcesz coś upiec, postaw na ciasta miodowe, naleśniki i fekkas, czyli herbatniki z migdałami. Rozłóż wszystko na tacy, aby wszyscy zebrani mieli dostęp do smakołyków.

westwing-herbata-w-marokanskim-stylu-6

Przepis: tradycyjna marokańska herbata

Przygotuj:

  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 litr wody
  • 20 listków mięty
  • 2 torebki zielonej herbaty
  1. Wsyp cukier do rondelka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier rozpuści się.
  2. Kiedy woda z cukrem zagotuje się, dodaj listki mięty. Odczekaj dwie minuty i zdejmij rondelek z ognia.
  3. Wrzuć torebki herbaty do rondelka na 5 minut.
  4. Odcedź napar i podawaj.

Zdjęcia: Shutterstock

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz