Kaskada smaków

Etażerka stołowa, czyli piętrowa patera. Konieczny element wyrafinowanej zastawy stołowej. Elegancki i praktyczny: dekoruje stół i zarazem oszczędza miejsce. W pierwotnej wersji etażerka przeznaczona była dla cukierniczych miniaturek: ciast, pralinek, ciasteczek… Ale równie dobrze przyjmie na swój pokład orzechy, owoce, kwiaty… I ma jeszcze jedną zaletę – możemy zrobić ją samodzielnie. W minutę.

Piętra pierników

Patera może być częścią zastawy stołowej, ale nie musi. Aby wszystko wyglądało harmonijnie, wystarczy, że zestawimy ze sobą elementy tego samego koloru. Biel we wszystkich odcieniach to jeden z najbezpieczniejszych i najbardziej stylowych pomysłów. Biała zastawa nie podlega regułom stołowej mody – zawsze jest elegancka. I dobrze komponuje się z dodatkami w innych kolorach.

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie: Einwanger dla GU, Klaus-Maria/Jahreszeiten Verlag Syndication/East News

Metal i mat

Srebro ma swój czar, zwłaszcza spatynowane. Każdy srebrny lub platerowany element zastawy stołowej podnosi „stołowy efekt końcowy”. Nie inaczej jest i w tym przypadku: urok dwukondygnacyjnej patery z platerowanego mosiądzu sięga dużo dalej niż zasięg jej „ramion”. I nie jest już tak bardzo istotne, czym etażerkę wypełnimy. Bo to przede wszystkim jej uroda zatrzymuje naszą uwagę.

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie: Julia Hoersch/Picture Press/East News

Na wysokim poziomie

Konstrukcja imponująca i prosta do wykonania. Wszystko zależy od zawartości naszego kredensu oraz inwencji własnej. Potrzebne będą: talerze w trzech rozmiarach (kolory i wzory według uznania) i trzy miseczki w trzech rozmiarach, dowolnych kolorów. Spód etażerki tworzy największy talerz, na którym ustawiamy miseczkę (do góry nogami), potem kolejny talerz, kolejne dwie miseczki i talerz…

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie: Julia Hoersch/Picture Press/East News

Zakręcone

Ta etażerka to konstrukcja z gatunku lekkich, łatwych i przyjemnych (papierowa, składana, łatwa do zrobienia). (Przy odrobinie wysiłku do samodzielnego wykonania w domu). Można ją zabrać w plener i na przyjęcie towarzyskie. A za zjawiskowy efekt końcowy odpowiadają piętra babeczek w papilotach, zwieńczone obłokami bitej śmietany, które zwieńczono kolorowymi groszkami.

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie: Janne Peters/Picture Press/East News

Ogród zimowy

Piętrowy talerz może służyć również jako mini-ogródek. Możemy ustawić na nim małe doniczki z cebulkami kwiatów, obok nich kolorowe szklanki, różnych kształtów, podobnych rozmiarów. Następnie wypełnić mini-wazoniki różnorodnym kwieciem, według upodobania, najlepiej sezonowym. Taka piętrowa kompozycja jest bardzo malownicza. Świeża, radosna i bardzo oryginalna.

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie:Janne Peters/Picture Press/East News

Czerwone kręgi

Na górze matowe, na dole błyszczące. Albo odwrotnie… Zamiast ciastek, pralinek, orzeszków na talerzykach patery układamy bombki. Małe, duże, według dowolnego klucza, w dowolnej konfiguracji. W ten sposób etażerka stołowa zamieni się w efektowną piętrową dekorację. A bombki równie dobrze możemy zastąpić śnieżynkami, lampkami lub innymi świątecznymi ozdobami.

KASKADA SMAKÓW
Zdjęcie: Eckard Wentorf/Jahreszeiten Verlag Syndication/East News

Tekst: Westwing

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz