Mała kuchnia

W kuchni, nawet małej, ale zaprojektowanej na miarę potrzeb, gotowanie będzie przyjemnością.  Starannie zaplanowana i dobrze zorganizowana mała kuchnia będzie tak samo funkcjonalna jak jej większe odpowiedniki. Dzięki kilku prostym zabiegom możemy sprawić, by spełniała wszystkie nasze potrzeby i pięknie się prezentowała. W małej kuchni powinno znaleźć się tylko to, co niezbędne. Wybór naprawdę potrzebnych sprzętów i mebli nie jest prosty, ale konieczny w przypadku niedużych przestrzeni. Westwing podpowiada, jak dobrze wykorzystać każdy centymetr. Mała kuchnia nie musi być utrapieniem dla jej użytkowników!

kolorowa mała kuchnia

Układ mebli w małej kuchni

Niewielką przestrzeń należy dobrze zagospodarować. Urządzanie kuchni powinniśmy zacząć od wyboru układu mebli – wszystko będzie zależeć od kształtu pomieszczenia. W małych wnętrzach, zwłaszcza w kuchniach wąskich i otwartych na salon, dobrze sprawdza się jednorzędowy układ mebli. Z kolei układ mebli w kształcie litery L to dodatkowe 120 centymetrów blatu – aby go stworzyć, możemy wykorzystać strefę okna kuchennego. Ostatnio bardzo modny układ z wyspą lub półwyspem optycznie oddzieli kuchnię od salonu i będzie bardzo funkcjonalny. Każdy układ powinien uwzględniać podział kuchni na pięć stref: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania posiłków, gotowania i pieczenia.

Mała kuchnia – dużo miejsca

W małej kuchni liczy się każdy centymetr. Sprytne rozwiązania zapewnią nam potrzebne miejsce i sprawią, że kuchnia będzie schludna i funkcjonalna. Szafki kuchenne powinny być jak najwyższe, by możliwe było pełne wykorzystanie dostępnego miejsca. Jeśli nie sięgają sufitu, warto na ich szczycie ustawić praktyczne kosze, które pomieszczą akcesoria, których nie używamy na co dzień. Szuflady z pełnym wysuwem, wyższą tylną ścianką i ściankami bocznymi pozwolą zyskać do 55% dodatkowego miejsca. Warto także zastanowić się nad nowoczesnymi szufladami narożnymi ułatwiającymi dostęp do głęboko przechowywanych przedmiotów. W małej kuchni świetnie sprawdzą się także reling kuchenny, na którym można powiesić tacę na przyprawy, uchwyt na papierowe ręczniki, książkę kucharską, ociekarkę do naczyń oraz haczyki na ściereczki lub kubki.

mała kuchnia na poddaszu

Wyposażenie

Funkcjonalność kuchni to nie tylko jej układ, ale także wyposażenie. W kuchni, nawet najmniejszej, powinna znaleźć się kuchenka, piekarnik, przynajmniej jednokomorowy zlew i lodówka. Warto zainwestować w piekarnik kompaktowy, który nie tylko piecze, ale również spełnia rolę mikrofali i utrzymuje temperaturę raz podgrzanego posiłku. Przyrządzone w małej kuchni pyszne dania możemy serwować – o ile znajdzie się miejsce – na niedużym stole. Jeśli przestrzeń jest ograniczona, dobrym pomysłem będzie kącik do jedzenia w postaci wysuwanego blatu. Jeśli w kuchni znajduje się wyspa (lub półwysep), można przekształcić ją w razie potrzeby w elegancki kącik jadalniany wykorzystując w tym celu stylowe stołki barowe lub hokery.

Decyzje podjęte podczas projektowania małej kuchni będą wpływały na radość z jej użytkowania przez przynajmniej kilka lat, dlatego warto dobrze przemyśleć jej projekt.

 

Zdjęcia: Living4Media & Westwing

Westwing Magazyn

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz