Mamma Mia!

Przysmaki włoskiej kuchni na Twoim stole!

Przygotuj z nami wspaniałe włoskie smakołyki. Szybko, prosto, efektownie – mamy dla Ciebie pomysły na przystawki, sycące dania główne i rozpływające się w ustach desery.

Amaretti

Westwing_Magazine_Recipe_Italy__Plus_une_miette_6

Składniki:
(na 30 ciasteczek)

  • 280 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 4 łyżki ekstraktu migdałowego

Do posypania:
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W misce wymieszaj mielone migdały i cukier puder.
Następnie dodaj pianę ubitą z białek i ekstrakt z migdałów.
Dobrze wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia przykryj papierem, a następnie przy użyciu woreczka wyciskaj niewielkie okrągłe porcje ciasta.
Piecz przez dziesięć minut.
Amarettis powinny być złote i lekko popękane.
Posyp cukrem pudrem i ostudź przed podaniem.

Panna Cotta z wanilii, truskawek i amaretti

Westwing_Magazine_Recipe_Italy__Plus_une_miette_7

Składniki na 4 pucharki:

  • 2 listki żelatyny
  • 500 ml płynnej śmietany
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • 8 amarettis
  • 8 truskawek

Przygotowanie:
Umieść listki żelatyny w misce z zimną wodą.
Zostaw je na ok. 10 minut, aż zmiękną.
W tym czasie wlej do rondelka śmietanę, cukier i ziarenka z wnętrza laski wanilii.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 2 minuty.
Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj odsączone listki żelatyny. Dobrze wymieszaj. Wlej do małych pucharków lub słoiczków i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Gdy masa zgęstnieje, pokrój truskawki na małe kawałki.
Zrób to samo z amaretti.
Posyp owocami i ciasteczkami panna cottę i odstaw na następne 4 godziny.

Westwing_Magazine_Recipe_Italy__Plus_une_miette_8

Pomidorki faszerowane

Westwing_Magazine_ItalianRecipe__BistrodeJenna_3

Składniki dla 2 osób:

  • 8 pomidorków gałązkowych
  • 1 kula mozzarelli di Bufala
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • szczypiorek
  • sól morska
  • różowy pieprz
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • oliwa z oliwek z Prowansji

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umyj pomidory i nie usuwając ogonków zetnij im czubki.
Delikatnie wydrąż pomidorki, zachowując ich miąższ, a sok zbierz do miski.
Sokiem z pomidorków nasącz chleb.
Pokrój go i napełnij nim pomidorki.
Pokrój mozzarellę i plasterkami przykryj chleb.
Skrop oliwą z oliwek.
Posyp solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i ziarenkami różowego pieprzu.
Każdy pomidor przykryj czapeczką.
Piecz przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Westwing_Magazine_ItalianRecipe__BistrodeJenna_2
Westwing_Magazine_ItalianRecipe__BistrodeJenna_1
Przepis i zdjęcia pochodzą, że strony http://www.bistrodejenna.com/

Fusillone z awokado i pesto z rukoli

Westwing_Magazine_ItalianRecipe__byacb4you_4

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g Fusillone Garofalo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 garść rukoli
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 8 minut

Obierz awokado i rozgnieć je widelcem. Posiekaj rukolę.
Umieścić je w blenderze i zmiksuj na puree. Uzyskaną pastę wymieszaj z sokiem z limonki, oliwą z oliwek i szczyptą soli i odstaw.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody i wymieszać go z pesto rukoli i awokado.
Ostudź przed podaniem.
Udekoruj listkiem rukoli i cząstką pomidorka.

Przepis oraz zdjecia pochodzą ze strony http://www.byacb4you.com/

Makaron jednogarnkowy

Westwing_Magazine_ItalianRecipe__Stephopoloc_5

Składniki dla 2 osób:

  • 250 g spaghetti
  • 1 duża cukinia
  • 400 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:
Cukinię umyj, zetnij końce i pokrój ją w drobną kostkę.
Posiekaj cebulę i bazylię.
Pokrój pomidorki na 2 lub 4, w zależności od wielkości.
Czosnek zgnieć w prasce lub drobno posiekaj.
Przygotuj patelnię lub rondel na tyle duże, aby pomieścić całą potrawę. Włóż do niego makaron.
Dodaj cukinię, czosnek, bazylię, sporą łyżkę oliwy z oliwek i zalej wszystko wodą.
Doprowadź do wrzenia, mieszając regularnie.
Jeśli to konieczne, w trakcie gotowania uzupełniaj wodę.
Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a makaron będzie ugotowany, posyp go świeżo startym parmezanem i podawaj.

Przepis i zdjęcia ochodzą ze strony http://www.stephopoloc.fr/blog/

Bruschetta ze szparagami, burratą i truskawkami

Mamma_mia!_-foto

Składniki na 6 grzanek:

  • 6 kromek chleba
  • 12 zielonych szparagów
  • 6-8 truskawek
  • 1 burrata (lub kula bardzo dobrej mozzarelli)
  • 20 g orzeszków piniowych
  • skórka z połowy cytryny, drobno starta
  • biały ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyj i usuń zgrubiałe części łodygi. Usuń też małe listki na łodygach.
Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zanurz je
w wodzie z lodem.
Górne części szparagów przytnij do wielkości swoich kromek chleba, resztę posiekaj i odstaw.

Kromki chleba delikatnie posmaruj oliwą i zrumień je przez kilka minut
na patelni, na grillu lub w piekarniku, aż zbrązowieją, ale pozostaną miękkie w środku.
Uważaj, aby nie robić tego zbyt długo, tak by chleb nie zrobił się suchy.

Przez 4-5 minut przypraż orzeszki piniowe w piekarniku podgrzanym do 170°C.

Delikatnie oczyścić truskawki i pokrój je na kawałki.

Na ciepłych grzankach układaj burattę, kawałki truskawek i szparagi.

Posyp orzeszkami pinii.

Skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, odrobiną białego octu balsamicznego, posyp szczyptą soli, oprósz pieprzem. Aromatu doda na koniec drobno starta skórka z cytryny.

Westwing_Magazine_Recipe_Italy__LaRaffinerieCulinaire_10
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony http://laraffinerieculinaire.com/

Westwing Magazyn

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline