Oryginalna caipirinha

Kiedy myślimy o brazylijskich drinkach, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi nam zwykle caipirinha. Ten tropikalny koktajl podbił serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy wyjątkową, oryginalną wersję tego drinka. Sandra Matarazzo – kucharka i blogerka – zastąpiła cytrynę i truskawki mandarynkami. Podoba Wam się ten pomysł? Zobaczcie, jak przyrządzić tę oryginalną caipirinhę i dajcie się unieść tropikalnym nutom w zupełnie nowym wydaniu!

caipirinha

Sandra od dzieciństwa podziwiała swoją babcię – piekarkę z São Paulo. Tak zaczęła się jej kulinarna przygoda. Sandra chętnie i z niemałymi sukcesami podążyła ścieżką smaków. Kiedy dorosła, wystąpiła w znanym i lubianym telewizyjnym programie kulinarnym, dzięki czemu stała się rozpoznawalna. Dziś jej blog i kanał Youtube śledzi wiele osób.

Znając niebywałe umiejętności Sandry, poprosiliśmy ją, by stworzyła wyjątkowy koktajl dla czytelników Magazynu Westwing. Sprawdźcie, jakich składników trzeba użyć i zaskoczcie swoich gości podczas kolejnego przyjęcia!

Caipirinha z mandarynką, imbirem i miętą

Składniki:
• 2 mandarynki
• 1 łyżka cukru
• 50 ml rumu
• 1 cienki plasterek imbiru
• 3 listki mięty
• kostki lodu do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mandarynki ze skórką pokrój w ćwiartki
2. Włóż do szklanki owoce, cukier, imbir i zgnieć wszystko dokładnie tłuczkiem. Dodaj listki mięty i powtórz czynność.
3. Wlej rum i dodaj kostki lodu.
4. Ozdób plasterkami imbiru i liśćmi mięty.
Proste, prawda? Na zdrowie!

Foto: Sandra Matarazzo

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline