Święta pachnące pomarańczą
Jak pachnie Boże Narodzenie? Choinką i pomarańczami… Cytrusy kojarzą się nam z Gwiazdką w sposób oczywisty: wtedy są najsmaczniejsze i najmocniej pachną. Ich aromat można zatrzymać na dłużej, np. robiąc świąteczne ozdoby. Ich koloryt ociepli wnętrze.

Lauren Owen/GapInteriors/East News
Łańcuch niejedną ma postać: ten wykonano z pomarańczy. Potrzebne będą zarówno owoce w całości, które należy tylko odpowiednio ponacinać (można też pomalować sprejem) oraz, jako drugi element, grube plastry owoców. Na sznurek (albo wykałaczkę) nawlekamy na zmianę kulę pomarańczy i kilka plastrów owoców. I niebanalna ozdoba już gotowa.

Lauren Owen/GapInteriors/East News
Z owocu pomarańczy można zrobić też naturalną bombkę. Skórkę nacinamy ostrym nożem w 6-7 miejscach i przekłuwamy owoc po osi, wzdłuż biegunów. Potem przeciągamy przez środek rafię lub wstążkę, wieszamy na choince i długo cieszymy się zapachem.

Lauren Owen/GapInteriors/East News
Piękną ozdobą choinki może być także gruby plaster pomarańczy, zwłaszcza, jeśli zawiesimy go w pobliżu lampek. Bursztynowe kółko na wstążce albo rafii nie tylko zdobi drzewko, ale uwolni zapach. To jedna z najprostszych do wykonania i najbardziej aromatycznych ozdób choinkowych

Lauren Owen/GapInteriors/East News
Plasterki pomarańczy albo mandarynek świetnie sprawdzą się w roli dekoracji świątecznych prezentów. Zamiast ozdobnych kokardek czy wstążek, prezenty można przystroić krążkami pomarańczy lub mandarynek. Rasowo wyglądają zwłaszcza w towarzystwie szarego papieru i rafii: bezpretensjonalnie, ekologicznie, elegancko.
