Pasta i basta!

Spaghetti, linguine, tortellini, cannelloni, penne i fusilli – dopada Cię głód, kiedy słyszysz te słowa? Nie tylko Ciebie! Westwing przygotował pięć pysznych i oryginalnych przepisów na makarony, które koniecznie trzeba wypróbować!

westwing-pasta-makarony-przepis

Wszyscy znamy tradycyjne spaghetti alla bolognese. Teraz pora wypróbować coś nowego! Oto kilka przepisów na bazie najświeższych składników, które będą po prostu… pyszne!

westwing-pasta-makarony-przepis-vongole

Spaghetti alle Vongole

(dla 4 osób)

Spaghetti z małżami. Według koneserów, małże smakują lepiej, kiedy pochodzą z zimnych wód. Dlatego najlepiej spróbować ich, kiedy zostaną złowione przed wakacjami lub dopiero we wrześniu.

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 15 min
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 400 g spaghetti
  • 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Umyj i oczyść małże. Wyrzuć otwarte muszle. Obierz i posiekaj szalotki oraz czosnek. Podsmaż je z tymiankiem, dolej białe wino i bulion. Dodaj umyte muszle i gotuj wszystko przez 5 minut, aż się otworzą. Wyrzuć te, które się nie otworzyły, a pozostałe dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj makaron z małżami i sosem. Podawaj na podgrzanych talerzach.

westwing-pasta-makarony-przepis-lasagne

Mini-lasagne z pieczarkami i beszamelem

(dla 4 osób)

Kremowy beszamel doskonale komponuje się z grzybami. Wyjątkowy sposób podania pozwoli zachwycić nie tylko zmysł smaku!

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 35 min
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 20 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 8 plastrów makaronu lasagne

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej masło z mąką. Dolej mleko ciągle mieszając. Trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut, aż masa stanie się kremowa. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj 4-5 łyżek parmezanu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Umyj pieczarki i pokrój je w plastry. Odłóż na bok 12 najpiękniejszych plastrów. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij je, dodaj pieczarki i podsmażaj przez 5-7 minut aż zbrązowieją. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Podziel plastry makaronu na połowy. Rozłóż je do czterech ramekinów, polej sosem i nałóż trochę grzybów. Nałóż drugą warstwę makaronu, a potem przygotowane wcześniej nadzienie. Udekoruj każdy ramekin serem, sosem i odłożonymi plastrami pieczarek. Piecz 20 minut, aż lasagne zbrązowieją.

westwing-pasta-makarony-przepis-ravioli

Ravioli z masłem szałwiowym i kotlecikami

(dla 4 osób)

Idealne danie główne na przyjęcie w gronie rodziny lub przyjaciół.

Czas przygotowania: 1 h 30 min
Czas gotowania: 40 min
Stopień trudności: średni

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 4 łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 1 jajko
  • 40 g orzechów piniowych
  • bazylia, oregano, tymianek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ricotty
  • 25 g startego parmezanu
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • odrobina soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kotlety:

  • 4 kotlety cielęce (150 g każdy)
  • 12 listków szałwi
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do woka i zrób wgłębienie na środku. Dodaj jajka, sól, oliwę i postaraj się wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je wilgotną szmatką i odstaw na 30 minut. Oddziel żółtka od białek. Podsmaż orzeszki piniowe, aż zbrązowieją. Umyj zioła i posiekaj je. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Wymieszaj je z odsączoną ricottą, żółtkami, parmezanem i bułką tartą. Dodaj orzeszki i zioła. Dopraw skórą i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przygotowanie ravioli:

Podziel ciasto na dwie porcje. Rozwałkuj obie tak, by miały 2 milimetry grubości. W równych odstępach rozłóż nadzienie na pierwszym arkuszu ciasta. Każde nadzienie obrysuj białkiem jajka. Nakryj wszystko drugą porcją ciasta. Wytnij ravioli, wrzuć je do wody i gotuj przez 3-4 minuty, aż wypłyną. W międzyczasie opłucz mięso, osusz je, rozbij i podziel każdy kawałek na 3 mniejsze, by otrzymać 12 kotlecików. Podgrzej na patelni oliwę i łyżkę masła. Podsmaż kotlety z obu stron. Posyp mięso szałwią, solą i pieprzem. Zdejmij kotlety z patelni, dołóż łyżkę masła, dosól i dopieprz. Wymieszaj ugotowane ravioli z tłuszczem i podawaj z kotlecikami. Dopraw szałwią.

westwing-pasta-makarony-przepis-parmezan

Pasta al limone

(dla 4 osób)

Spaghetti z cytryną, parmezanem i bazylią. Idealne na ciepłe, letnie dni lub gdy długie godziny spędzone w kuchni nie są tym, na co masz akurat ochotę.

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • sól
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie. Umyj cytrynę dokładnie, osusz i zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Obierz i posiekaj szalotkę oraz czosnek. Podsmaż je na maśle, dodaj mąkę, bulion, sok z cytryny oraz śmietanę. Zagotuj cały czas mieszając. Zblenduj wszystkie składniki, a potem dodaj parmezan, bazylię, skórkę z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z bazylią.

Zdjęcia: Stockfood & Fotolia

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline