Jak zorganizować przyjęcie: 7 wskazówek

Każde święto to znakomita okazja do spotkań towarzyskich i rodzinnych. Eleganckie przyjęcie rządzi się swoimi prawami. Wymaga przede wszystkim zaangażowania gospodarzy, ale obowiązki mają również goście. Etykieta jest pod tym względem bardzo precyzyjna. Oto nasz poradnik, jak zorganizować przyjęcie w starym, dobrym stylu.

Krok 1: wysyłamy zaproszenia

Planowanie, jak zorganizować przyjęcie, zaczynamy od przygotowania listy gości. Powinna być dobrze przemyślana. Lepiej nie prowokować losu i nie zapraszać na jedno spotkanie osób, które się nie lubią. Elegancki obiad wymaga zaproszenia pisemnego (co najmniej z dwutygodniowym wyprzedzeniem); na kolację można zaprosić gości telefonicznie albo mailowo (przynajmniej tydzień wcześniej).

eleganckie przyjęcie krok po kroku

Krok 2: nakrywamy stół

Stół to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia, ogniskuje uwagę gości i powinien być źródłem miłych doznań dla oka i podniebienia. Kolor obrusa uzależniamy od wystroju jadalni oraz koloru porcelany. Jeżeli porcelana ma wzorki, obrus powinien być jednobarwny, jeśli zastawa jest gładka, obrus może mieć wzory. Z obrusem powinien współgrać kolor serwetek (materiałowe podnoszą rangę przyjęcia). Obrus powinien być idealnie gładki, bez kantów i załamań (warto położyć pod niego tzw. molton, czyli grubą flanelę, która zabezpiecza blat oraz tłumi „stołowe” dźwięki). Środek stołu należy do kwiatów i świec. Bukiet powinien być niski, aby biesiadnicy mogli się widzieć, a świece w lichtarzach, wysokie i dobrego gatunku, by nie kopciły. Nakrycie stołu zależy od menu przyjęcia oraz napojów, które przewidują gospodarze.

jak wyprawić przyjęcie

Krok 3: ustawiamy wizytówki

Wizytówki z imieniem i nazwiskiem gościa umieszczamy na talerzu przeznaczonym dla gościa albo obok jego nakrycia (z zasady wizytówki przygotowujemy, jeżeli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób). Nie sadzamy obok siebie osób, które przebywają ze sobą na co dzień (małżeństwa, rodzeństwa); idealnie jest, gdy goście siedzą według klucza: kobieta-mężczyzna. Miejsce honorowe znajduje się naprzeciwko okien. Gospodarze powinni siedzieć naprzeciwko siebie, by móc kontrolować przebieg spotkania i, w razie potrzeby, porozumiewać się wzrokiem.

pomysły na zaproszenia na przyjęcie

Krok 4: przygotowujemy potrawy

Zastanawiasz się, jak zorganizować przyjęcie z wystawnym jedzeniem? Pamiętaj, potrawy nie powinny szokować gości ani wprawiać ich w zakłopotanie lub skrępowanie (np. homar).  Najlepiej i najbezpieczniej jest ograniczyć liczbę potraw oraz stopień trudności. Menu nie musi być pracochłonne, potrawy muszą być jednak świeże i smaczne i ładnie podane. Wystarczy kilka dań: przystawka, (zupa), danie mięsne (albo rybne), jarzynki, deser (ciasta, lody, leguminy itp.). Do kawy podajemy pralinki oraz likiery i winiaki.

jak nakryć stół na przyjęcie

Krok 5: Serwujemy alkohole i napoje

Na stole mogą znaleźć się jedynie napoje w szkle (karafki, dzbanki). Ta zasada dotyczy również alkoholi. Likiery, nalewki, wina podajemy wyłącznie w karafkach (alkohole w butelkach stawiamy na barku albo stoliku pomocniczym, w towarzystwie odpowiednich kieliszków, napojów bezalkoholowych, soków, a także innych dodatków: plasterków cytryny, orzeszków, chipsów itd.). Wina białe, szampan, wódkę, wodę mineralną, soki owocowe podajemy schłodzone. Przyjęcie zaczynamy aperitifem, dla pobudzenia apetytu, a także w oczekiwaniu na pozostałych gości.

jak zorganizować imprezę

Krok 6: Wznosimy toasty

Bardzo ważny element przyjęcia. Zastanawiając się, jak zorganizować przyjęcie, nie zapomnij o toastach. Krótkie i dowcipne są jego atrakcją. Prawo pierwszego toastu ma gospodarz (który wznosi go na stojąco). Wygłaszając (krótkie) przemówienie nie trzyma kieliszka w dłoni, sięga po niego dopiero w momencie wypowiadania toastu. Toasty wznosimy wyłącznie szampanem i winami (nie wódką), jedynie w przerwach między poszczególnymi daniami, ale nie przed przystawką (zupą). Kieliszek trzymamy za nóżkę (nie za czarę); przedtem warto przytknąć do ust serwetkę, by nie zostawiać na szkle tłustych śladów.

jak zorganizować duże przyjęcie

Krok 7: Powinności gospodarzy

Gospodarze wiedzą, jak zorganizować przyjęcie, na którym wszyscy czują się jak u siebie. Witają i żegnają każdego gościa, przygotowują koktajle, czuwają nad przebiegiem przyjęcia, aranżują rozmowy, zajmują się podawaniem potraw i uprzątaniem ze stołu (jeżeli nie ma pomocy kelnerskiej). Posiłek zaczyna pani domu (ona też powinna kończyć).

Savoir-vivre dla gości

Na przyjęciu zjawiają się punktualnie, ale nie przed czasem. Dopuszczalne spóźnienie to 15 minut, dłuższe jest nietaktem wobec gospodarzy i innych gości. W dobrym tonie jest wyrażenie uznania dla przygotowanych przez gospodarzy potraw. Spotkanie rozpoczyna aperitif, a kończy kawa. Dobra zasada głosi, że dom gospodarzy należy opuścić nie za wcześnie i nie za późno. Za gościnę należy podziękować gospodarzom w pokoju, w którym trwało przyjęcie, tam też pożegnać się z nimi (i pozostałymi gośćmi), dopiero potem przejść do przedpokoju, by się ubrać.

Tekst: Westwing
Zdjęcia: Janne Peters / Picture Press / East News, ROUFFIO Christophe / Hemis/East News, Thomas Neckermann / Picture Press / East News oraz Shutterstock

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz