Tropikalne smaki

Modna dieta na lato Csaby dalla Zorzy

Wegetariańskie przepisy kulinarne, szybkie posiłki, owoce morza, sałatki. W “Tropikalnych przepisach” Csaby dalla Zorzy znajdziesz ich najlepsze wersje, a także wiele innych. Prezenterka telewizyjna i autorka książek kulinarnych kilka tygodni po wydaniu swojej książki „Neapol w ustach” stworzyła dla Westwing dwie potrawy, będące nową interpretacją tropikalnych przepisów: egzotyczną zupę z krewetkami i sałatkę z papai.

1-_09A8366

Szkoła gotowania z Csabą dalla Zorzą:

Egzotyczna zupa z krewetkami

2-

„Zupa z jarzyn i krewetek to danie, które musi być podawane ciepłe lub przynajmniej letnie, w zależności od temperatury na zewnątrz. Jej korzenny smak sprawia, że jest idealnym posiłkiem na letni wieczór, podana z dobrym białym winem prosto z lodówki. Jeśli lubisz trawę cytrynową i akurat masz ją pod ręką, możesz także dodać jej niewielką łodygę zmiażdżoną nożem, dla podkręcenia egzotycznego charakteru potrawy. Usuń ją tylko przed podaniem.”

3-_09A8315

Składniki dla 4 osób:

  • 16 krewetek
  • sok z 1 limonki
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 7-8 ziaren czarnego syczuańskiego pieprzu
  • 2-3 świeże liście laurowe
  • 1 garść grzybów shitake
  • 1 garść małych żółtych pomidorków
  • 1 garść małych czerwonych pomidorków
  • granulowany koncentrat zupy rybnej (1 łyżka)
  • natka pietruszki
  • sól

„Oczyść krewetki: usuń skorupkę i natnij mięso wzdłuż kręgosłupa, aby usunąć czarną nić jelita. Ułóż je na talerzu i skrop sosem zrobionym z soku świeżo wyciśniętego z limonki i 1 łyżki oleju.”

4-_09A8345

„W rondelku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę pociętą w cienkie plasterki i pokrojoną papryczkę bez nasion (nasion użyj, jeśli chcesz uzyskać naprawdę pikantną zupę). Zamieszaj i dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i posiekane grzyby. Jeśli używasz suszonych grzybów shitake, musisz wcześniej namoczyć je w wodzie. Jeśli wolisz świeże grzyby – wystarczy je umyć i przekroić na pół.”

5-_09A8463

„Podsmażaj grzyby przez około 3-4 minuty, a następnie dodaj pomidorki pokrojone w połówki lub ćwiartki, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty.”

6-_09A8496

„Dodaj krewetki, wymieszaj i gotuj jeszcze minutę, a następnie zalej ciepłą wodą (zagotowaną osobno) i dodaj bulion rybny, jeśli go używasz.”

7-_09A8626

„Gotuj zupę kolejne 3 do 5 minut, aż krewetki staną się białe. Zdejmij z ognia, dodaj pozostały olej i posól, jeśli potrzeba. Podawaj od razu, na gorąco lub na ciepło, posypując na koniec pokrojoną natką pietruszki. Może być przechowywana w lodówce do 8 godzin.”

Sałatka z papai

8-_09A8703

Składniki dla 4 osób

  • 1 dojrzała papaja
  • 1 chrupiący ogórek
  • 15-20 zielonych pomidorków
  • 2 małe sałaty
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu
  • sól

„Ta świeża i lekka sałatka cudownie komponuje się z egzotycznym smakiem tropikalnej zupy z krewetek. To doskonały letni obiad lub przekąska w upalny dzień przed większym wieczornym posiłkiem. Przygotuj ją tuż przed podaniem lub dobrze zabezpiecz folią, żeby owoce nie mogły się utleniać.”

9-_09A8648

„Umyj sałatę i porwij ją na kawałki, a następnie umyj ogórek i pozostawiając skórkę, pokrój go bardzo ostrym nożem. Pomidorki umyj i przekrój je na połówki, a następnie obierz papaję, oczyść ją z nasion i pokrój. Ułóż wszystko w salaterce (lub na czterech osobnych talerzach) i skrop sosem z oleju, octu i soli. Podawaj zaraz po przyprawieniu sałatki.”

Westwing Magazyn

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline