Tropikalne smaki
Modna dieta na lato Csaby dalla Zorzy
Wegetariańskie przepisy kulinarne, szybkie posiłki, owoce morza, sałatki. W “Tropikalnych przepisach” Csaby dalla Zorzy znajdziesz ich najlepsze wersje, a także wiele innych. Prezenterka telewizyjna i autorka książek kulinarnych kilka tygodni po wydaniu swojej książki „Neapol w ustach” stworzyła dla Westwing dwie potrawy, będące nową interpretacją tropikalnych przepisów: egzotyczną zupę z krewetkami i sałatkę z papai.

Szkoła gotowania z Csabą dalla Zorzą:
Egzotyczna zupa z krewetkami

„Zupa z jarzyn i krewetek to danie, które musi być podawane ciepłe lub przynajmniej letnie, w zależności od temperatury na zewnątrz. Jej korzenny smak sprawia, że jest idealnym posiłkiem na letni wieczór, podana z dobrym białym winem prosto z lodówki. Jeśli lubisz trawę cytrynową i akurat masz ją pod ręką, możesz także dodać jej niewielką łodygę zmiażdżoną nożem, dla podkręcenia egzotycznego charakteru potrawy. Usuń ją tylko przed podaniem.”

Składniki dla 4 osób:
- 16 krewetek
- sok z 1 limonki
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 7-8 ziaren czarnego syczuańskiego pieprzu
- 2-3 świeże liście laurowe
- 1 garść grzybów shitake
- 1 garść małych żółtych pomidorków
- 1 garść małych czerwonych pomidorków
- granulowany koncentrat zupy rybnej (1 łyżka)
- natka pietruszki
- sól
„Oczyść krewetki: usuń skorupkę i natnij mięso wzdłuż kręgosłupa, aby usunąć czarną nić jelita. Ułóż je na talerzu i skrop sosem zrobionym z soku świeżo wyciśniętego z limonki i 1 łyżki oleju.”

„W rondelku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę pociętą w cienkie plasterki i pokrojoną papryczkę bez nasion (nasion użyj, jeśli chcesz uzyskać naprawdę pikantną zupę). Zamieszaj i dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i posiekane grzyby. Jeśli używasz suszonych grzybów shitake, musisz wcześniej namoczyć je w wodzie. Jeśli wolisz świeże grzyby – wystarczy je umyć i przekroić na pół.”

„Podsmażaj grzyby przez około 3-4 minuty, a następnie dodaj pomidorki pokrojone w połówki lub ćwiartki, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty.”

„Dodaj krewetki, wymieszaj i gotuj jeszcze minutę, a następnie zalej ciepłą wodą (zagotowaną osobno) i dodaj bulion rybny, jeśli go używasz.”

„Gotuj zupę kolejne 3 do 5 minut, aż krewetki staną się białe. Zdejmij z ognia, dodaj pozostały olej i posól, jeśli potrzeba. Podawaj od razu, na gorąco lub na ciepło, posypując na koniec pokrojoną natką pietruszki. Może być przechowywana w lodówce do 8 godzin.”
Sałatka z papai

Składniki dla 4 osób
- 1 dojrzała papaja
- 1 chrupiący ogórek
- 15-20 zielonych pomidorków
- 2 małe sałaty
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu
- sól
„Ta świeża i lekka sałatka cudownie komponuje się z egzotycznym smakiem tropikalnej zupy z krewetek. To doskonały letni obiad lub przekąska w upalny dzień przed większym wieczornym posiłkiem. Przygotuj ją tuż przed podaniem lub dobrze zabezpiecz folią, żeby owoce nie mogły się utleniać.”

„Umyj sałatę i porwij ją na kawałki, a następnie umyj ogórek i pozostawiając skórkę, pokrój go bardzo ostrym nożem. Pomidorki umyj i przekrój je na połówki, a następnie obierz papaję, oczyść ją z nasion i pokrój. Ułóż wszystko w salaterce (lub na czterech osobnych talerzach) i skrop sosem z oleju, octu i soli. Podawaj zaraz po przyprawieniu sałatki.”