Urządzamy garden party

Ma być pięknie, miło i smacznie. Spotkanie w ogrodzie to jeden z najsłodszych smaków lata. Przywołuje najlepsze skojarzenia, jest jak archetyp raju. Przepis na udane przyjęcie ogrodowe jest prostszy niż na domowe, bo to miejsce, gdzie natura ma prawo ustępować cywilizacji Jest mniej formalne, ale kilka reguł warto znać.

Kolacja na trawie

Najlepsza pora na ogrodowe przyjęcie to popołudnie i wieczór (np. godziny 17–19). Godzinę rozpoczęcia i zakończenia podajemy w zaproszeniu. Garden party zwykle jest przyjęciem na stojąco. Najważniejszy jest zatem stół (stoliki), na którym ustawimy zastawę, przekąski, napoje i potrawy. Jeśli jednak planujemy obiad, każdemu z gości musimy zapewnić wygodne miejsce przy stole.

Trochę luzu

Jeśli nie jest to obiad, na przyjęciu w ogrodzie nie musimy zjawiać się punktualnie, w każdej chwili możemy też wyjść, nawet „po angielsku”, czyli bez pożegnania. Jedynie na gospodarzach ciąży obowiązek przywitania oraz pożegnania gości. (Bardziej rygorystycznie podchodzimy do sprawy w przypadku oficjalnych okazji).

Zamiast kwiatka

W myśl zasady: „drzewa nie wozi się do lasu”, na garden party lepiej nie zjawiać się z kwiatami, bo w ogrodzie jest ich pod dostatkiem. Gospodarzy z pewnością bardziej ucieszy prezent w postaci pysznej tarty, ciasta czy po prostu butelka dobrego alkoholu itp.

Parasol ochronny

Ogrodowy parasol to konieczny element scenografii. Przyda się zarówno podczas upału, jak i w czasie deszczu. Jeszcze lepsze schronienie zapewni nam ogrodowy namiot, który podobnie jak parasol, może być stylową dekoracją ogrodu. Jeśli dysponujemy altaną, nie musimy w ogóle zwracać uwagi na aurę. Bufet pod dachem pozwoli cieszyć się otoczeniem, nawet gdy pada.

Stół: jeden czy kilka?

Liczba stołów i konfiguracja uzależniona jest od koncepcji przyjęcia oraz sprzętu, którym dysponujemy. Możemy ustawić jeden stół-bufet lub kilka mniejszych stolików z talerzami, przekąskami, napojami…

Drugi garnitur

Nie musi być wytwornie, ale powinno być elegancko. Szlachetną porcelanę i srebra rezerwujemy na przyjęcie w domu. Papierowe i plastikowe jednorazowe sztućce – na piknik. W ogrodzie wystarczą: ceramika, stalowe sztućce, szkło. Taka zastawa podnosi rangę przyjęcia i zapewnia komfort podczas jedzenia.

Światło i wdzięk

Przyjęciem w ogrodzie w dużej mierze rządzi aura: słońce i wiatr. Warto wykorzystać te atuty i wybrać do ogrodu tkaniny, które lubią światło i wiatr: zwiewne batysty, koronki, ażury, woale. Kolor obrusów zależy od koncepcji przyjęcia. W ogrodzie, podobnie jak w domu, bardzo elegancko wygląda biel. Jeżeli wybierzemy tkaniny kolorowe trzeba pamiętać, że barwy muszą być letnie, soczyste, a cała scenografia spójna i malownicza.

Kwiatów nigdy dość

Koniecznym elementem dekoracji stołu są kwiaty. Oprócz ogrodowych roślin kwitnących, stoły powinny zdobić bukiety ciętych kwiatów. Kompozycje na stole nie powinny być zbyt wysokie, aby nie przeszkadzały w rozmowie.

Dobry nastrój

Ważnym elementem oprawy jest światło: świece, lampki oraz girlandy żarówek, którymi można ozdobić drzewka. Dekoracyjne są też świece pływające po wodzie. Jeśli mamy w ogrodzie oczko wodne, staw albo basen, światełka warto umieścić także na powierzchni wody. I dorzucić kielichy kwiatów.

Mała wielka forma

Luźna atmosfera spotkania podpowiada jego menu. Unikamy wymyślnych dań. Serwujemy potrawy z grilla: ryby, kiełbaski, szaszłyki, warzywa; koniecznie w małych porcjach, tak, żeby użycie noża nie było konieczne – wystarczy widelec. Odpowiednie będą także koreczki, tarty, owoce, pieczywo. To jedyne spotkanie towarzyskie, na którym można podać piwo, oczywiście oprócz wina. Mile widziane są też long drinki. Nie podajemy wódki. Białe wino, piwo, napoje i soki serwujemy schłodzone.

Ola Drzewicka

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz