Beata Śniechowska i jej bezglutenowe brownie z Flor de Sal

Beata Śniechowska, bardzo utalentowana zwyciężczyni II polskiej edycji programu kulinarnego MasterChef, zdradza nam swój przepis na pyszne, bezglutenowe brownie z Flor de Sal, czyli kwiatem soli. Lubisz niezwykłe połączenia smaków? To przepis dla Ciebie! Gorzka czekolada, prawdziwa wanilia, aromatyczna mięta i kwiat soli, czyli wykwintne kryształy soli, które powstają na powierzchni solanek i używane są przez najlepszych szefów kuchni na świecie gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

westwing-masterchef-beata-sniechowska-brownie

Bezglutenowe brownie z Flor de Sal (kwiatem soli)

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 160 g oleju kokosowego (lub miękkiego masła)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 g cukru pudru
  • 100 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Flor de Sal
  • do dekoracji: mrożone maliny i mięta
westwing-brownie-beata-sniechowska-res
  1. Formę o wymiarach około 24 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć wraz z olejem lub masłem do miski.
  3. Nastawić kąpiel wodną. Do rondla wlać około 3-4 cm wody, doprowadzić do wrzenia, ustawić na rondlu miskę w taki sposób, aby jej spód nie miał kontaktu z gorącą wodą.
  4. Zmniejszyć moc palnika do minimum, roztopić czekoladę i połączyć ją z tłuszczem cały czas mieszając.
  5. Mieszaninę przestudzić przez około 15 minut. Następnie wbić jajka do dużej miski, dodać sól, cukry i ubić całość na puszystą masę.
  6. Nie przerywając ubijania wlać płynną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
  7. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i kokosową i wymieszać z masą.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza (grzałka górna + dolna).
  9. Masę z gorzkiej czekolady wlać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, całość posypać kwiatem soli i tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
  10. Po upływie wskazanego czasu brownie wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Brownie można podawać na zimno lub można je podgrzać w piekarniku przed podaniem. Idealnie smakuje w połączeniu z espresso i mrożonymi malinami.

Beata Śniechowska i Westwing życzą smacznego!

 

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz