Cztery torty

1

Oto cztery doskonałe ciasta, które w wielkim stylu ukoronują każdy świąteczny stół: płonący tort chałowy, tort Pavlowej w malinowej oprawie, sernik figowy i śmietanowa beza. To przepisy, którym nie potrafiliśmy się oprzeć, wyróżnione w konkursie KitchenAid.

2

 Płonący tort chałwowy

Biszkopt

Składniki (na trzy biszkoptowe blaty)

7 jajek
220 g cukru
85 g kakao
115 g mąki pszennej

Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki pozostawić suche i niczym nie osłonięte. Białka ubijać przez 2 minuty – do spienienia. Stopniowo zwiększać obroty miksera i dodawać małe porcje cukru. Miksować, aż białka staną się bardzo gęste i błyszczące. Do masy dodawać po jednym żółtku, po każdym miksując do dokładnego połączenia. Kakao oraz mąkę przesiać razem i dodać do ubitych jaj w trzech porcjach. Po wsypaniu każdej z nich delikatnie mieszać masę szpatułką tak, aby piana nie opadła. Następnie przelać ciasto do formy, wyrównać i piec przez 35-40 minut.

PoradaWyjąć tortownicę z piekarnika i – uwaga! – rzucić nią o blat. Takie potraktowanie biszkoptu ma uwolnić pęcherzyki powietrza i zapobiec opadnięciu ciasta. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na trzy blaty.

Masa chałwowa

Składniki
2 jajka
125 g masła w temperaturze pokojowej
125 g margaryny w temperaturze pokojowej
140 g drobnego cukru (lub mniej)
350 g dowolnej chałwy
2 łyżki likieru kawowego
2 duże łyżki konfitury wiśniowej
łyżka kakao

Sposób przygotowania
Jajka wbić do miseczki, która nadaje się do użycia w kąpieli wodnej. Dodać cukier i miksować składniki na wysokich obrotach nad gotującą się wodą. Wrzątek nie powinien dotykać dna naczynia, w którym są jajka z cukrem. Kiedy masa stanie się puszysta, należy pozostawić ją do ostudzenia. Ostygłą masę dodawać porcjami do masła i margaryny. Zmiksować i następnie dodać likier oraz posiekaną chałwę. Wymieszać całość szpatułką i odstawić do lodówki.

W małym rondelku rozpuścić konfiturę wiśniową, wsypać do niej łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Dwa pierwsze blaty tortu skropić konfiturą i posmarować masą. Nakryć je trzecim blatem. Pod brzegi ciasta podłożyć papier do pieczenia, który zapobiegnie wybrudzeniu tortownicy przy ozdabianiu go bezą.

Beza szwajcarska

Składniki
4 duże białka
200 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
W kąpieli wodnej przez kilka minut mieszać białka z cukrem i ekstraktem pilnując, aby cukier nie osadzał się na brzegach miski i całkowicie się rozpuścił. Zdjąć miskę z garnka z wodą i ubijać białka przez 8 minut, aż osiągną temperaturę pokojową i staną się bardzo gęste i błyszczące.
Posmarować tort większością piany, po czym zanurzyć w pozostałej części palce i „skubać” tort tak, żeby z ciągnących się białek powstawały kolce. Wyjąć ostrożnie spod tortu papier i uzupełnić ubytki. Przypiekać bezę z wierzchu, używając palnika do creme brulee. Jeśli kolce będą zajmować się ogniem, wystarczy zdmuchnąć płomyczki.

Autorka przepisu: Agnieszka Piątkowska

3

Pavlova z figami i sosem malinowym balsamico

Beza

Składniki
1/2 szklanki białek
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania
Białka ubijać wraz z cukrem, aż masa stanie się sztywna, a cukier się rozpuści. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z masy uformować jeden większy spód lub 6 mniejszych krążków. Piekarnik rozgrzać do 140°C, włożyć bezę i piec 45-50 minut. Jeżeli beza zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę do 120°C.

Sos malinowy balsamico

Składniki
250 g malin
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu tymiankowego

Sposób przygotowania
Na patelnię położyć maliny, dodać ocet i dusić, aż owoce puszczą sok. Maliny przetrzeć przez sito, a otrzymany sok przelać ponownie na patelnię. Dodać miód i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Nadzienie

Składniki
6 dojrzałych fig
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cukru muscovado
garść obranych pistacji
płaska łyżka miodu tymiankowego
1 szklanka śmietany 30%
ziarenka z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania
Każdą figę pokroić wzdłuż na 6 części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Figi skropić sokiem z pomarańczy i posypać cukrem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 15 minut. Pistacje uprażyć na suchej patelni, dodać miód i smażyć przez 2 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia. Śmietanę z cukrem i wanilią ubić na sztywno. Na upieczoną bezę położyć śmietanę i cząstki pieczonych fig. Całość polać sosem malinowym i posypać pistacjami.

Autorka przepisu: Magdalena Rus

4

Tort śmietanowo-bezowy

Składniki
500 ml śmietanki tortowej 36%
400 g greckiego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy limonki
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
6 dużych bezów
200 g herbatników petit beurre
dwie garście borówek amerykańskich
dwie garście malin

Sposób przygotowania
Cukier puder zmieszać z jogurtem, a następnie dodać wyciśnięty sok z limonki. Ubić na sztywno śmietankę tortową i wymieszać z jogurtem. Wodę zagotować, odstawić z ognia i wsypać żelatynę. Mieszać aż dobrze się rozpuści, schłodzić i dodać do masy śmietanowo-jogurtowej. Zmiksować całość i odstawić.

W tortownicy ułożyć herbatniki tak by jeden pokrywał drugi, następnie rozkruszyć na herbatnikach dwie bezy i wylać masę śmietanowo-jogurtową. Na wierzchu rozkruszyć resztę bezów, posypać malinami i borówkami. Tort odstawić na 2 godziny do lodówki.

Autorka przepisu: Małgorzata Ziółkowska

5

Sernik figowy

Ciasto

Składniki
250 g czekoladowych ciastek
150 g suszonych fig
100 g orzechów laskowych
50 g orzechów pecan
100 g roztopionego masła

Sposób przygotowania
Ciasteczka pokruszyć w blenderze i dodać stopione masło. Zmiksować w taki sposób, aby kruszyny zaczęły się do siebie lepić. Do masy dodać posiekane orzechy, drobno pokrojone suszone figi i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Przełożyć pokruszone ciastka z bakaliami do tortownicy i ułożyć je na dnie. Pozostawić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175°C . Włożyć schłodzoną foremkę i piec ciasteczkowy spód przez 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa serowa

Składniki
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
200 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 36%
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
6 świeżych fig

Sposób przygotowania
Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita. Powoli dodawać po jednym jajku, nieustannie miksując masę.
Następnie wlać do jednego naczynia mus przygotowany z dwóch świeżych obranych fig, śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Masę przelać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C . Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne półtorej godziny, aż masa serowa się zetnie.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Zostawić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować pokrojonymi na ćwiartki świeżymi figami i posiekanymi orzechami laskowymi.

Autorka przepisu: Julita Kapuścińska

Marta Suchodolska

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz