Przepis MasterChefa: dżem malinowy

Jak zamknąć słodycz słonecznych dni w słoiku? Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef, zna odpowiedź na to pytanie. Jej dżem malinowy z imbirowo-cytrynową nutą pozwoli cieszyć się smakiem i zapachem lata przez niemal cały rok! Już samo jego przygotowanie, urzekający zapach malin, świeżość cytryn, aromat imbiru, to ogromna przyjemność – nie tylko zmysłowa! Dzięki praktycznym poradom Beaty Śniechowskiej przygotujesz ten dżem z wprawą godną MasterChefa.

westwing-dzem-malinowy-masterchef-dzem-z-deska

Dżem malinowy z imbirowo-cytrynową nutą

Przygotuj:

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru trzcinowego żelującego (1:1)
  • 1 cytrynę (sparzoną)
  • kawałek obranego imbiru

Cytrynę obierz tak, aby otrzymać jak najdłuższe kawałki skórki bez białej, gorzkiej części. Wyciśnij sok z cytryny, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, maliny opłucz zimną wodą. Skórkę, maliny oraz imbir przełóż do garnka, dodaj około 50-70 ml wody i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dolej sok z cytryny, całość zamieszaj, dosyp cukier i doprowadź ponownie do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec wyłów skórki cytryny i przelej dżem do uprzednio przygotowanych słoików.

A teraz nałóż dżem na chrupiącą grzankę, skrop nim kremowy jogurt lub dodaj do lodów waniliowych… smacznego!

Porady MasterChefa

Jakiego cukru użyć do przygotowania konfitur lub dżemów?

westwing-dzem-malinowy-masterchef-porada-1

Co zrobić z pestkami w dżemie?

westwing-dzem-malinowy-masterchef-porada-2

Jak przygotować słoiki i pokrywki na przetwory?

westwing-dzem-malinowy-masterchef-porady-5

Jak przygotować słoiki na przetwory w zmywarce?

westwing-dzem-malinowy-masterchef-porada-4

Jak wzbogacić smak konfitur?

westwing-dzem-malinowy-masterchef-porada-3

Przepis, porady i zdjęcia: Beata Śniechowska

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz