Proste przepisy na lato

Przyjęcie w ogrodzie, piknik nad jeziorem, lunch na tarasie? Lato ma niepowtarzalny smak! Poznaj nasze proste przepisy na trzy smaczne dania.

Szaszłyki z krewetkami i marynowanymi oliwkami

(dla 4 osób)

westwing-przepisy-na-lato-2

Składniki:

Marynowane oliwki:

  • 250 g zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką
  • 250 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • garść świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu

Krewetki:

  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cytryny (soku i skórki)
  • 1 szczypta chilli w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • 12 dużych obranych krewtek

Do tego: ćwiartki cytryn

Przygotowanie:

Odcedź oliwki. Dokładnie umyj limonkę i cytrynę, osusz je. Zetrzyj skórkę cytryny i wyciśnij sok. Opłucz pietruszkę, osusz ją i posiekaj drobno. Czosnek obierz i wyciśnij. W miseczce wymieszaj dwie łyżeczki soku z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę, oregano, czosnek i miód. Dodaj oliwki, wymieszaj i odstaw na noc.

Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, chilli i kminem. Umyj krewetki, wrzuć je do miski i wymieszaj z marynatą.  Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Krewetki smaż na patelni przez 2-4 minuty, aż będą złociste. Nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z oliwkami i podawaj z ćwiartkami cytryny.

Carpaccio z buraczków z serem kozim, grzankami i świeżymi ziołami

(dla 4 osób)

westwing-przepisy-na-lato-3

Składniki:

  • 4 – 5 małe buraczki
  • garść listków mizuny
  • graść szczawiu
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 kawałki sera koziego (60 g każda)

Przygotowanie:

Pogrzej piekarnik do 180°C. Umyj buraki. Owiń każdy folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 50 minut. Wyjmij z piekarnika, rozwiń folię i zaczekaj, aż ostygną. Następnie pokrój buraki w cienkie plastry.

Umyj mizunę i szczaw. Chleb tostowy pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zrobi się chrupiący. Grzanki dopraw solą i pieprzem.

Plastry buraków ułóż na talerzach. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, dodaj chrzan. Następnie na środku buraczanego carpaccio ułóż sałatę i ser kozi. Posyp grzankami.

Grilowana cukinia z fetą, miętą i balsamico

(dla 4 osób)

westwing-przepisy-na-lato-1

Składniki:

  • 3 żółte cukinie
  • 3 zielone cukinie
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 120 g sera feta
  • garść listków mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Umyj cukinie i pokrój w podłużne plastry. Skrop cukinię 3-4 łyżkami oliwy i podsmaż z obu stron na patelni lub upiecz na grillu. Dopraw solą i pieprzem. Pokrusz ser feta. Umyj listki mięty i pokrój je w paski. Wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę, cukier i pozostałą oliwę. Ułóż plastry cukini na talerzach, posyp fetą i miętą, a następnie dopraw dressingiem.

Smacznego!

Zdjęcia: Stockfood

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz