Pyszne i zdrowe burgery domowej roboty

Kochamy burgery, zwłaszcza te przygotowane w domu. Prezentujemy 3 proste przepisy na burgery domowej roboty, w tym jeden w wersji wegetariańskiej! Amerykański klasyk zyskał nowe oblicze – wiele miejsc, barów i restauracji we wszystkich zakątkach Europy oferuje zdrowsze wersje burgerów. Organiczne mięso, moc warzyw i pełnoziarniste bułki to przepis na sukces!

Westwing-burgery-kurczak

Przygotuj własne burgery, z ulubionymi składnikami, wybierz chude, czerwone mięso lub zastąp je drobiem lub warzywami. Zdrowa sałatka będzie pyszną alternatywą dla frytek! Smacznego!

Kurczakowy burger z sałatką coleslaw z fenkułem

(Dla czterech osób)

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Hummus:

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 – 2 łyżki pasty tahini
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
  • mielony kmin rzymski
  • 1 – 2 łyżki oliwy

Burgery:

  • 1 fenkuł
  • 2 małe marchewki
  • 1 seler naciowy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 – 5 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka, po 130 g każdy
  • 4 liście sałaty
  • 4 bułki z sezamem

Przygotowanie:

Wysyp ciecierzycę na durszlak i opłucz zimną wodą. Zblenduj na gładką masę. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj sól, a następnie dodaj go do ciecierzycy razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, kminem i oliwą.

Umyj, oczyścić i pokrój fenkuł w cienkie plastry. Marchewki i seler naciowy obierz, opłucz i pokrój w paski. Wymieszaj pokrojony fenkuł, marchew, seler, sok pomarańczowy z 3 łyżkami oleju, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podgrzej pozostałą oliwę na patelni. Umyj filety z kurczaka, osusz je i podsmażaj 4 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Umyj sałatę, przekrój bułki, posmaruj je hummusem. Na bułce połóż liście sałaty, pierś kurczaka i sałatkę warzywną.

Westwing-burgery-wgetar

Burger wegetariański

Wegetariański burger z sałatą i ogórkiem będzie nie tylko lekki i zdrowy, ale także niezwykle pyszny!

(Dla czterech osób)

Czas przygotowania: 35 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Kotlety wegetariańskie:

  • 125 ml mleka
  • około 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 30 g mąki
  • 4 – 5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki twarogu

Burgery:

  • 150 g mieszanki sałat
  • 1 mały ogórek
  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 4 bułki

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, dodaj 75 gramów płatków owsianych, sól, curry, mąkę i jedną łyżkę oleju. Wymieszaj dobrze, zdejmij z ognia i odczekaj około 30 minut.

Opłucz sałatę, osusz liście i porwij na kawałki. Umyj ogórek, odkrój jego końce i pokrój w długie plastry. Wymieszaj jogurt z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i solą. Dopraw do smaku i odstaw na bok.

Posiekaj nasiona dyni na mniejsze kawałki. Pokrój drobno umyte i obrane marchewki. Wymieszaj wszystko z twarogiem i dodaj do mieszanki jogurtowej. Uformuj mokrymi rękami kotlety, obtocz w płatkach owsianych i smaż 3-4 minuty z każej strony na dobrze podgrzanym oleju.

Przekrój bułki i nałóż liście sałaty, a następnie 1 łyżkę sosu jogurtowego, który pozostał. Dodaj kotlety, kolejną warstwę liści sałaty i plasty ogórka. Całość udekoruj sosem jogurtowym i przykryj bułką.

Westwing-burgery-klasyczny-ser pleśniowy

Klasyczny burger z serem pleśniowym i pancettą

(Dla czterech osób)

Czas przygotowania: 45 min
Gotowanie: 28 min
Stopień trudności: lekki

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g sera pleśniowego
  • sól i pieprz
  • szczypta skórki z cytryny
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 czerwona cebula, około 100 g
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 – 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka żurawiny
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej
  • 4 bułki – brioszki
  • 4 plastry pancetty

Przygotowanie:

Wymieszaj masło z 50 gramami sera pleśniowego, solą, pieprzem, skórką z cytryny i szczypiorkiem na gładką masę. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na 1 łyżce oleju. Posyp ją cukrem i zaczekaj, aż cukier sie rozpuści. Dodaj ocet i łyżkę wody wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystko zmięknie. Dodaj żurawinę, wynieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej lub rozpal grill. Zagnieć mięso z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Podziel na cztery części i uformuj równe kulki, a następnie zrób w każdej wgłębienie. Pokrój pozostały ser na cztery kawałki, włóż po kawałku do każdego zagłębienia, zamknij szczelnie i uformuj kotlety. Posmaruj kotlety olejem i grilluj przez 4 minuty z każdej strony. Przekrój bułki – brioszki, posmaruj je sosem cebulowym, nałóż mięso i dodaj masło ze szczypiorkiem. Pancettę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do burgerów. Gotowe!

Zdjęcia: Stockfood

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline