Pyszne i zdrowe burgery domowej roboty
Kochamy burgery, zwłaszcza te przygotowane w domu. Prezentujemy 3 proste przepisy na burgery domowej roboty, w tym jeden w wersji wegetariańskiej! Amerykański klasyk zyskał nowe oblicze – wiele miejsc, barów i restauracji we wszystkich zakątkach Europy oferuje zdrowsze wersje burgerów. Organiczne mięso, moc warzyw i pełnoziarniste bułki to przepis na sukces!

Przygotuj własne burgery, z ulubionymi składnikami, wybierz chude, czerwone mięso lub zastąp je drobiem lub warzywami. Zdrowa sałatka będzie pyszną alternatywą dla frytek! Smacznego!
Kurczakowy burger z sałatką coleslaw z fenkułem
(Dla czterech osób)
Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Hummus:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 – 2 łyżki pasty tahini
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
- mielony kmin rzymski
- 1 – 2 łyżki oliwy
Burgery:
- 1 fenkuł
- 2 małe marchewki
- 1 seler naciowy
- sok z 1 pomarańczy
- 4 – 5 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 filety z piersi kurczaka, po 130 g każdy
- 4 liście sałaty
- 4 bułki z sezamem
Przygotowanie:
Wysyp ciecierzycę na durszlak i opłucz zimną wodą. Zblenduj na gładką masę. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj sól, a następnie dodaj go do ciecierzycy razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, kminem i oliwą.
Umyj, oczyścić i pokrój fenkuł w cienkie plastry. Marchewki i seler naciowy obierz, opłucz i pokrój w paski. Wymieszaj pokrojony fenkuł, marchew, seler, sok pomarańczowy z 3 łyżkami oleju, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podgrzej pozostałą oliwę na patelni. Umyj filety z kurczaka, osusz je i podsmażaj 4 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Umyj sałatę, przekrój bułki, posmaruj je hummusem. Na bułce połóż liście sałaty, pierś kurczaka i sałatkę warzywną.

Burger wegetariański
Wegetariański burger z sałatą i ogórkiem będzie nie tylko lekki i zdrowy, ale także niezwykle pyszny!
(Dla czterech osób)
Czas przygotowania: 35 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Kotlety wegetariańskie:
- 125 ml mleka
- około 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
- 30 g mąki
- 4 – 5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka nasion dyni
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki twarogu
Burgery:
- 150 g mieszanki sałat
- 1 mały ogórek
- 6 łyżek jogurtu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 4 bułki
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, dodaj 75 gramów płatków owsianych, sól, curry, mąkę i jedną łyżkę oleju. Wymieszaj dobrze, zdejmij z ognia i odczekaj około 30 minut.
Opłucz sałatę, osusz liście i porwij na kawałki. Umyj ogórek, odkrój jego końce i pokrój w długie plastry. Wymieszaj jogurt z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i solą. Dopraw do smaku i odstaw na bok.
Posiekaj nasiona dyni na mniejsze kawałki. Pokrój drobno umyte i obrane marchewki. Wymieszaj wszystko z twarogiem i dodaj do mieszanki jogurtowej. Uformuj mokrymi rękami kotlety, obtocz w płatkach owsianych i smaż 3-4 minuty z każej strony na dobrze podgrzanym oleju.
Przekrój bułki i nałóż liście sałaty, a następnie 1 łyżkę sosu jogurtowego, który pozostał. Dodaj kotlety, kolejną warstwę liści sałaty i plasty ogórka. Całość udekoruj sosem jogurtowym i przykryj bułką.

Klasyczny burger z serem pleśniowym i pancettą
(Dla czterech osób)
Czas przygotowania: 45 min
Gotowanie: 28 min
Stopień trudności: lekki
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g sera pleśniowego
- sól i pieprz
- szczypta skórki z cytryny
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 czerwona cebula, około 100 g
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 – 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka żurawiny
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 3 – 4 łyżki bułki tartej
- 4 bułki – brioszki
- 4 plastry pancetty
Przygotowanie:
Wymieszaj masło z 50 gramami sera pleśniowego, solą, pieprzem, skórką z cytryny i szczypiorkiem na gładką masę. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na 1 łyżce oleju. Posyp ją cukrem i zaczekaj, aż cukier sie rozpuści. Dodaj ocet i łyżkę wody wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystko zmięknie. Dodaj żurawinę, wynieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej lub rozpal grill. Zagnieć mięso z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Podziel na cztery części i uformuj równe kulki, a następnie zrób w każdej wgłębienie. Pokrój pozostały ser na cztery kawałki, włóż po kawałku do każdego zagłębienia, zamknij szczelnie i uformuj kotlety. Posmaruj kotlety olejem i grilluj przez 4 minuty z każdej strony. Przekrój bułki – brioszki, posmaruj je sosem cebulowym, nałóż mięso i dodaj masło ze szczypiorkiem. Pancettę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do burgerów. Gotowe!
Zdjęcia: Stockfood