Świąteczne menu inaczej

Przejadły Ci się tradycyjne potrawy? Pragniesz odpocząć odrobinę od kulinarnej tradycji? Przedstawiamy smakowite świąteczne menu, dzięki któremu te święta będą zupełnie inne…

westwing-pyszna-zupa-świąteczne-menu

Zapomnijmy na chwilę o kapuście i pierogach, i przyjrzyjmy się pysznej dyni i świeżym krewetkom. Aromatyczny krem z dyni to doskonałe pierwsze danie! Zaraz po nim – zamiast karpia – smakowity łosoś en papillote, który nie tylko doskonale smakuje, ale także wspaniale wygląda. Nie można także zapomnieć o deserze. Przygotowaliśmy idealny przepis dla wszystkich smakoszy, którzy poszukują nowych, smakowych doświadczeń: ananas z bezą i nugatem zachwyci najbardziej wybrednych!

Krem z dyni z krewetkami

Na pyszny początek – prosty, ale wspaniały przepis. Aby przygotować porcje dla sześciu osób, należy zaopatrzyć się w 1 kilogram obranej dyni w kawałkach, ¾ litra bulionu warzywnego, 2 szalotki, 80 gramów masła, 250 ml śmietany, 600 gramów krewetek, kilka gałązek pietruszki, sól i pieprz.

Na patelni, na maśle podsmaż posiekane szalotki. Następnie dodaj dynię w kawałkach. Na patelnię wlej bulion, przykryj i gotuj przez pół godziny na wolnym ogniu. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj ją, by otrzymać kremowe, delikatne purée. Dodaj trochę śmietany, sól i pieprz.

Umyj krewetki, obierz je i podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Krem podaj na talerzach razem z gorącymi krewetkami. Każdą porcję możesz udekorować pietruszką.

westwing-świąteczne-menu

Łosoś en papillote

Dla sześciu osób przygotuj sześć filetów z łososia (około 140 gramów), 300 gramów niedużych ziemniaków, koperek, koper włoski, 40 gramów masła, 4 łyżki wytrawnego wermutu.

Ugotuj ziemniaki tak, by były prawie miękkie. Pokrój je w plasterki średniej grubości. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wytnij 6 kwadratów z papieru do pieczenia o wielkości 40x40cm. Posmaruj każdy kwadrat masłem, posyp koperkiem i koprem włoskim, dodaj plastry ziemniaka. Na przygotowanych składnikach połóż filety z łososia, dodaj malutki kawałek masła, skrop wermutem. Zwiń brzegi papieru do pieczenia tak, by otrzymać paczuszkę. Zrób otwór, którym będzie uciekać para i włóż każdą porcję do piekarnika na 25 minut.

westwing-świąteczne-menu-deser

Ananas z bezą i nugatem

Ananas z bezą i nugatem to świąteczny, orzeźwiający akcent. Potrzebne będą: 3 białka jajek, cukier, dojrzały ananas, biały nugat i kilka podłużnych biszkoptów.
Przekrój ananasa na pół, wykrój miąższ tak, by pozostała ananasowa łódka, a następnie pokrój go w kostkę. Zamocz biszkopty w koniaku, posiekaj nugat i włóż wszystkie składniki do wydrążonego ananasa. Przykryj bezą, wstaw na kilka minut do piekarnika i gotowe!

Zdjęcia: StockFood

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline