Włoskie wakacje. 3 przepisy ze słonecznej Italii

Włochy to kraj, który nietrudno pokochać. Na odwiedzających go turystach szczególne wrażenie robi wspaniała włoska kuchnia — prosta, ale różnorodna i oparta na najlepszych, naturalnych składnikach. Redakcja Westwing również wyruszyła w kulinarną podróż po Italii! Od Ligurii, przez Toskanię, po Sycylię — prezentujemy przepisy na trzy włoskie specjały. Dołącz do nas i przygotuj wyjątkowe włoskie danie w domowym zaciszu!

włoskie danie na obiad

Włoskie wakacje – lekki lunch w Ligurii

Przystanek nr 1, Liguria —Trofie al pesto

Poznaj tradycyjne włoskie danie wywodzące się z obszaru Tigullio (okolice Chiavari, Lavagny, Portofino i Rapallo), uznawane za kulinarną wizytówkę Ligurii. Wśród składników znajdziesz dwie największe gwiazdy liguryjskiej kuchni — trofie i pesto. Makaron trofie, znany już w czasach wypraw krzyżowych, przypomina nieco cienkie, wczecionowate kluseczki. Jego nazwa pochodzi od słowa „strufuggia”, oznaczającego „trzeć”, „pocierać”, co tłumaczy się faktem, że wynaleziono go przypadkiem, gdy pracujące w kuchni kobiety pocierały ubrudzone od wody i mąki ręce. Ostateczny przepis na robiony na bazie mąki i wody makaron miał powstać w uroczym nadmorskim miasteczku Recco. Mieszkańcy Genui znają jednak nieco inną wersję tej historii. Mianem „trofie” określa się tu rodzaj chlebowo-ziemniaczanych gnocchi. W przeszłości stanowiły one podstawę kuchni mniej zamożnych Liguryjczyków, ale po dodaniu aromatycznych ziół i przypraw, zaczęły pojawiać się w roli przystawki na stołach arystokratów. Pesto z bazylii, drugi najważniejszy składnik dania, ma z kolei wywodzić się od ostrego, czosnkowo-octowego sosu aggiada, popularnego już w czasach republik morskich. W znanej nam dziś postaci pesto pojawiło się w XIX wieku.

włoskie danie z makaronem trofie

Przygotowanie:

Bazylię umyj i osusz. Włóż do moździerza kilka liści i dokładnie utrzyj. Stopniowo wrzucaj kolejne liście. Ucierając masę, dodawaj orzeszki piniowe (po kilka naraz). Wsyp pokrojony w drobne plasterki ząbek czosnku i szczyptę gruboziarnistej soli. Dodaj ser i trochę oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania trwałej i jednolitej masy. W międzyczasie do zagotowanej i posolonej wody wrzuć makaron. Do gotującego się makaronu dodaj łyżkę pesto, dzięki temu zyska lekko kremowy posmak. Odcedź ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie udekoruj kilkoma listkami bazylii i tartym serem.

jadalnia w włoskim stylu

Pomysł na nakrycie

Wybierz prosty, płócienny obrus, serwetki obszyte białą koronką i kwadratowe szklanki. Na środku umieść dekorację z liści bazylii i orzeszków piniowych.

Włoskie wakacje – obiad w Toskanii

Przystanek nr 2, Toskania — Caciucco alla livornese

Czas na obiad nad brzegiem morza. Caciucco, włoskie danie kojarzone z miastami Livorno i Viareggio, zawiera prawdziwe bogactwo morskich smaków. Istnieje wiele teorii na temat jego pochodzenia. Niektórzy łączą je z tradycyjną kuchnią toskańskich rybaków, którzy przekazali przepis miejscowym kupcom pochodzącym z Dalekiego Wschodu. Ci z kolei nazwali je z hiszpańska „cachuco”. Lokalna legenda opowiada jednak o ubogiej kobiecie, która żebrała z dziećmi w okolicach portu w Livorno. Z zebranych od rybaków ryb ugotowała pierwsze caciucco. Dziś wyśmienite włoskie danie z Toskanii podaje się we wszystkich rozsianych po wybrzeżu kurortach. Zupa rybna z Livorno jest również symbolem różnorodności regionu, w którym mieszkali obok siebie przedstawiciele różnych społeczności, między innymi: Żydzi, Aramejczycy, Grecy, Lewantyńczycy, Włosi i Portugalczycy.

przepis na caciucco z Włoch

Przygotowanie:

Dokładnie wymyj i oczyść wszystkie ryby. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, gałązkę selera, posiekaną ostrą paprykę i dwa ząbki czosnku. Dodaj ośmiornicę i mątwę. Smaż przez 2-3 minuty, dodaj kieliszek białego wina i poczekaj, aż odparuje. Wrzuć pokrojone i wypestkowane pomidory. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 50 minut. Dodaj mątwę i skorpenę i gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj skorupiaki (w całości), łyżkę stołową pietruszki i 2 szklanki zimnej wody. Gotuj przez kolejne 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Natrzyj chleb czosnkiem i oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

nakrycie na włoską kolację

Pomysł na nakrycie

Postaw na delikatne kolory. Czerwona zupa będzie się dobrze prezentować na tle pastelowej tkaniny, w towarzystwie tradycyjnej zastawy i drewnianych dodatków.

Włoskie wakacje – deser na Sycylii

Przystanek nr 3, Sycylia – Granita kawowa z bitą śmietaną

„Mezza con panna” — tak słynną mrożoną kawę z bitą śmietaną nazywają mieszkańcy Mesyny, miasta, z którego pochodzi. Historia tego wyjątkowego deseru, uważanego za prawdziwy skarb regionu, sięga czasów arabskich. Przodkiem granity był orzeźwiający szerbet, do którego dodawano śnieg zebrany ze stoków Etny. W Mesynie granita swój wyjątkowy smak zawdzięcza starannie dobranemu połączeniu espresso i bitej śmietany. Oprócz samej receptury ważny jest też odpowiedni ekspres do kawy — oryginalny neapolitański zaparzacz, który pozwala wydobyć prawdziwy smak espresso, ani za gorzki, ani za słodki.

granita kawowa przepis

Przygotowanie:

Zaparz 500 ml espresso i odstaw kawę do ostygnięcia. Przelej kawę do miseczki i rozpuść w niej cukier. Dodaj letnią wodę. Włóż miksturę na 2-3 godziny do zamrażarki, co 30 minut lekko ją wymieszaj. Międzyczasie w miseczce przygotuj zimną śmietanę i dokładnie ją ubij. Dodawaj cukier puder, aż śmietana będzie sztywna. Przelej granitę do szklaneczek i udekoruj bitą śmietaną.

włoska kuchnia krok po kroku

 

Pomysł na nakrycie

Wybierz jasne kolory i zadbaj o kilka złotych i srebrnych akcentów. Liczy się klasyczna elegancja!

Zdjęcia: Westwing

Agnieszka Adamczyk

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz