Babeczki na dwa kęsy

Zainspirowani twórczością młodych polskich projektantów, poprosiliśmy Michalinę Patrzałek, właścicielkę znanego bloga kulinarnego The food haven o przygotowanie potrawy, która będzie idealna do podania na talerzach Kabo Pydo. Oto wynik tej współpracy. Czekoladowo – orzechowe babeczki z ganaszem z gorzkiej czekolady.

Nie lubię dużych porcji i talerzy pełnych po brzegi, więc talerzyki studia projektowego Kabo Pydo zainspirowały mnie do zrobienia malutkich, eleganckich, czekoladowych babeczek – takich ciasteczek bez wyrzutów sumienia, w sam raz na dwa kęsy.
Babeczki można upiec w jednej dużej formie do muffinek, wyłożonej papilotkami, lub w małych foremkach. Ja zwykle wybieram tę drugą opcję, wyciągam wszystkie foremki jakie mam w domu i pozwalam się ponieść fantazji.

Przepis na babeczki
Krok pierwszy: Prażone jabłko
Jedno jabłko obrać, pokroić na kawałki (ok. 1cm), wrzucić na małą patelnię, dolać 1 łyżkę wody i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Krok drugi: Mieszanka składników mokrych
Do miski odmierzyć:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
150g (3/4 szklanki) nierafinowanego cukru trzcinowego demerara lub jasnego muscovado
65g (1/4 szklanki) prażonych jabłek
1 1/4 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczkę ekstraktu z prawdziwej wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie mokre składniki zmiksować blenderem.

Krok trzeci: Mieszanka składników suchych
Do drugiej miski wsypać:
250g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej tortowej)
50g zmielonych orzechów (np. migdałów, laskowych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
Składniki dobrze wymieszać

Krok czwarty: Ciasto
Mieszankę „suchą” dodać do „mokrej” i mieszać do połączenia składników. Przelać do formy lub foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Można wykorzystać test naszych babć – „do suchego patyczka”.

Krok piąty: Ganasz
W małym rondelku zagotować
1/4 szklanki mleka sojowego lub śmietanki sojowej (lub zwykłego mleka / śmietanki).
Zdjąć rondel z ognia i dodać 100g gorzkiej czekolady. Mieszać aż czekolada się rozpuści, a następnie udekorować ganaszem babeczki. Ozdobić sezonowymi owocami np. ćwiartką figi, gruszki, śliwki.

Moje rady
1. Mąkę orzechową można kupić gotową lub zrobić samemu mieląc orzechy w młynku do kawy.

2. Przepis jest idealny dla alergików i wegan, a także osób dbających o cholesterol, ponieważ zawiera tylko składniki pochodzenia roślinnego. Mleko sojowe i cukier trzcinowy demerara lub muscovado można oczywiście zastąpić zwykłym mlekiem i białym cukrem.
3. Prażone jabłko zastępuje jajko. Zmniejsza ilości tłuszczu w babeczkach oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Do musu szczególnie polecam antonówki lub szare renety.
Smacznego!

Przepis i zdjęcia: Michalina Patrzałek,
blog The food haven

Marta Suchodolska

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz
Offline