Pied-à-terre nad morzem: Jeroen van Zwetselaar

Han i Veronica zawsze kochali morze, dlatego szukali miejsca, w którym mogliby zamieszkać i gdzie ich dzieci mogłyby się cieszyć bliskością wody. Marzył im się uroczy pied-à-terre, nadmorskie mieszkanie, z którego korzystaliby od czasu do czasu. O pomoc w jego znalezieniu poprosili architekta Joroena van Zwestselaara: „Jeroen doskonale potrafił rozpoznać potencjał każdego miejsca. Najpierw zainteresował się miejscowością Zandvoort, ale ostatecznie stanęło na pełnym wydmowego wdzięku Santpoort”.  

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar

Kiedy Han i Veronica odwiedzili wybrany dom po raz pierwszy, wydał im się mały. Miał tylko 55 metrów kwadratowych, a organizacja przestrzeni pozostawiała wiele do życzenia. Jednak to właśnie ten ścisk i nieefektywność zainspirowały Jeroena. „Bez niego nigdy nie kupilibyśmy tej nieruchomości. Była zupełnie nie w naszym guście, za to przepięknie położona. Jeroen wyjaśnił nam, że to miejsce liczy się najbardziej, a przestrzeń wypełnią nasze pomysły”.

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-11

Para dała architektowi zielone światło – Jeroen sam zrealizował cały projekt, od początku do końca, od wyboru koloru ścian po drobne urządzenia AGD w kuchni. Tak, zgadza się! Wybierał nawet papier toaletowy!

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-4

Architekt i jego zespół powiększył kuchnię. Teraz, choć salon zmniejszył się dwukrotnie, i tak wydaje się większy. Powstało dodatkowe miejsce na szafy, zrobiony na zamówienie stół otoczony sześcioma krzesłami oraz dość przestronną część wypoczynkową. Łazienka, choć o połowę mniejsza, jest w pełni wyposażona: jest tu wszystko, czego potrzeba, w tym prysznic, grzejnik, wieszaki na ręczniki oraz umywalki. Kosztem funkcjonalnej łazienki rozwinęła się przestrzeń sypialni. Zabudowane szafy, toaletka, system ogrzewania podłogowego i szuflady pod łóżkiem dają pełną swobodę ruchów. Ciągnące się przez mieszkanie pionowe i poziome linie także powiększają optycznie przestrzeń. Niebagatelny wpływ na przestronność tego miejsca ma także doskonale rozplanowane oświetlenie wkomponowane w ściany korytarza.

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-5
westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-6

Połączenie matowej czerni, bieli i betonu z drewnem tworzy stylowy kontrast, który sprawia, że dość chłodne z natury materiały tworzą niezwykle przytulną atmosferę. Urządzona w czerni i drewnie łazienka wydaje się większa, niż jest w rzeczywistości. Choć beton i drewno rzadko spotyka się w tego typu pomieszczeniach, Jeroenowi i jego zespołowi udało się dobrze uruchomić oba materiały, dzięki czemu wydają się przenikać.

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-7

Projektantowi udało się stworzyć niezwykły projekt w ramach bardzo rozsądnego budżetu. W niedużej, ale odrębnej garderobie ładne półki i starannie wybrane lustro tworzą nastrój intymności.

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-8
westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-9

Tuż za domem znajduje się piękny ogród, który stanowi jedność z częścią mieszkalną posiadłości dzięki prostemu zabiegowi – Jeroen zamienił tu okno na ścianę ze szkła. „To nasze ulubione miejsce – zachwycają się Han i Veronica. Najbardziej lubimy relaksować się w fotelu Le Corbusiera. Wystarczy w nim usiąść, by zwłaszcza wiosną i jesienią poczuć się jak w ogrodzie”!

westwing-Jeroen-van-Zwetselaar-10

„Od czasu remontu spędzamy w naszym nadmorskim domu każdą wolną chwilę. Jeroen osiągnął pełen sukces. Dzięki niemu co weekend czujemy się tu jak na wakacjach. To tak piękne miejsce, że zaczęliśmy z przyjemnością myśleć o emeryturze nad morzem”!

Kamila Goworek

Czy korzystasz już z aplikacji Westwing?

Pobierz
Pobierz