Makaroniki

Makaroniki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Makaroniki-poradnik Westwing

Kolorowe aranżacje cieszą się niesłabnącą popularnością. Wesołe barwy wprowadzają do domu radość, która trwa bez względu na porę roku. Miłośnicy takich wnętrz z pewnością docenią również wielokolorowe smakołyki. Na rynku jest ich dużo, jednak najweselsze i najbardziej różnorodne kolorystycznie są makaroniki. Swoim niebanalnym wyglądem zapewniły sobie wysoką pozycję wśród najczęściej fotografowanych ciastek.

Dzisiejsze makaroniki to markizy, których głównymi składnikami są: piana z białek, cukier i mielone migdały przełożone kremem. Ich ojczyzną są Włochy, jednak najbardziej kojarzą się z Francją. W jednym i drugim kraju obowiązują nieco inne przepisy na te ciastka. Jedno jest pewne, najlepiej znane są makaroniki wypiekane w cukierni Ladurée w Paryżu. Jej witryna kusi bajkowymi kolorami przepysznych słodkości. Ciężko przejść obok niej obojętnie.

Makaroniki i ich historia

Makaroniki znane były we Włoszech już w XIII wieku. Wówczas kolorowe ciasteczka stanowiły przysmak biedniejszych warstw społecznych. Z czasem ich smak i kruchość doceniono na dworach magnackich, skąd ciastka rozprzestrzeniły się po całej Europie.

Najbardziej znana wersja mówi, że przepis na makaroniki na starym kontynencie rozpowszechniła Katarzyna Medycejska – pochodząca z Włoch, żona francuskiego króla Henryka II. To ona nakazała nadwornym kucharzom przygotowywanie tej słodkiej przekąski. Wówczas makaroniki nie miały jeszcze kształtu markizy. W XX wieku makaroniki przeżyły prawdziwą rewolucję, kiedy francuz Pierre Desfontaines wymyślił że te dwa ciasteczka można łączyć ze sobą za pomocą różnych kremów. Od tego czasu makaroniki zaczęły święcić triumfy.

Makaroniki — wyjątkowe ciasteczka

Dziś makaroniki  są cenione na całym świecie głównie za oryginalny wygląd, niebanalny smak i niezwykłą kruchość na zewnątrz połączoną z miękkością w środku. Często oprócz walorów smakowych zachwycamy się też ich wyglądem. Mogą stanowić dekorację każdego stołu. Aby barwne ciasteczka prezentowały się naprawdę efektownie, warto wyeksponować je w eleganckim naczyniu. Może to być na przykład kryształowa bomboniera, na której ułożymy warstwami ciasteczka w różnych kolorach. Równie ciekawie będzie wyglądać monochromatyczna kompozycja złożona z poszczególnych odcieni tego samego koloru. Elegancką dekoracją mogą być także makaroniki umieszczone w wysokim, ozdobnym słoiku. Przezroczyste ścianki umożliwią odpowiednie wyeksponowanie zawartości. Tłem dla słodyczy mogą być umieszczone wewnątrz naczynia dodatki — koraliki, suszone kwiaty lub plasterki pomarańczy. Na koniec pokrywkę pudełka wystarczy przewiązać dużą kokardą.

Makaroniki jako dekoracja wnętrza

Kolorowe ciasteczka przywodzą na myśl najlepsze tradycje francuskiego cukiernictwa i kojarzą się z romantycznym spacerem po paryskiej promenadzie. Swoją rosnącą popularność słodkie makaroniki zawdzięczają po części słynnemu filmowi Sofii Coppoli „Maria Antonina”. Słynna królowa i jej damy dworu często zajadają się w nim różnokolorowymi słodyczami. A gdyby tak odrobinę tego pałacowego blichtru przenieść również do naszego mieszkania? Urocze makaroniki ułożone na porcelanowej tacy będą idealnym dodatkiem do romantycznych wnętrz urządzonychw  stylu prowansalskim i shabby chic. Najlepiej wybrać tu ciasteczka w jasnych, pastelowych kolorach — pistacjowym, bladoróżowym, żółtym lub błękitnym. Wypełniona makaronikami ekskluzywna bomboniera z połyskliwego kryształu lub srebrnego metalu świetnie sprawdzi się natomiast w aranżacjach w stylu glamour.

Przepis na makaroniki

Pieczenie makaroników nie jest sztuką łatwą, jednak efekt ciężkiej pracy  z pewnością wynagrodzi wyborny smak ciasteczek. Ważne jest, żeby gotowe makaroniki były kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki:

  • Białka z 3 dużych jaj (lub z 4 małych)
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Aromat waniliowy
  • Barwnik spożywczy w żelu

Przygotowanie:

1. Na początek należy rozgrzać piekarnik do temperatury 125 stopni Celsjusza.
2. Migdały należy zmieszać z cukrem pudrem i dwukrotnie przesiać przez drobne sito. Po tym procesie, uzyskany proszek powinien mieć konsystencję pudru.
3. Pianę z białek ubijamy w temperaturze pokojowej, kiedy będzie już prawie sztywna, dodajemy większą porcję cukru pudru, po jednej łyżce.
4. Uzyskaną masę należy miksować, aż stanie się zupełnie sztywna i błyszcząca. Po ubiciu dodać aromat waniliowy i barwnik.
5. Do piany dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy. Najlepiej użyć do tego łyżki, lub łopatki. Im krócej będzie trwało łączenie składników, tym lepiej. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
6.Wymieszaną masę przełożyć do rękawa piekarniczego z okrągłą końcówką.
7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy z ciasta okrągłe „placuszki”.
8. Blaszkę z ciasteczkami odkładamy na 30 – 40 minut (wtedy tworzy się charakterystyczna dla makaroników skorupka). Po tym czasie należy dotknąć delikatnie ciastka, żeby sprawdzić, czy proces się powiódł. Jeśli ciasto nadal klei się do palca, trzeba jeszcze poczekać.
9. Makaroniki należy piec przez 15 – 18 minut. Po pierwszych dwóch minutach pieczenia, dobrze jest na chwilę otworzyć piekarnik, żeby uleciał z niego nadmiar wilgoci.
10. Upieczone ciastka odkładamy z blaszką do całkowitego wystygnięcia.
11. Ostudzone makaroniki łączymy ze sobą ulubionym nadzieniem.

Makaroniki — stylowy prezent

Samodzielnie zrobione, słodkie makaroniki to wspaniały pomysł na prezent. Solenizantka lub solenizant na pewno docenią wysiłek włożony w ich wykonanie. Kolorowe ciastka prezentują się wyjątkowo efektownie i łatwo można je oryginalnie zapakować. Choć w cukierniach królują makaroniki z dodatkiem cukru, można też przygotować je w wersji wytrawnej. Mistrzowie kuchni polecają makaroniki o smaku bazylii, grzybów lub szpinaku.

Nadchodzące promocje