Podziel się

Food_recipe_4_bnr_top_PL

Food_recipe_4_blogger_PL

Food_recipe_4_ingredients_PL

Składniki

*

Biszkopt
7 jajek
szczypta soli
1 ½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz
25 ml wiśniówki
50 ml wody

I Warstwa
1 śmietana śnieżka
mleko
1 galaretka malinowa
300 ml wody
200 g malin
II Warstwa
1 śmietana śnieżka
mleko
1 galaretka cytrynowa
300 ml wody
250 g malin
III Warstwa
1 galaretka malinowa
400 ml wody

*

 

Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy kolejno po żółtku i następnie porcjami mąkę. Kiedy składniki się połączą, ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 35 x 25 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy najpierw w 160 stopniach przez 15 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Kiedy ciasto przestygnie, zdejmujemy z niego wierzchnią skórkę i kroimy na dwie części. Spód zostawiamy na blaszce i skrapiamy go delikatnie ponczem. Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta. Galaretkę gotujemy w 300 ml wody i zostawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Śnieżkę przygotowujemy w podanej na opakowaniu ilości mleka. Kiedy będzie dobrze ubita, dodajemy powoli galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch biszkoptu nasączamy ponczem. Galaretkę cytrynową przygotowujemy z podaną ilością wody, zostawiamy do stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, łączymy z galaretką i wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Ostatnią galaretkę również przygotowujemy w podanej ilości wody, a kiedy zacznie tężeć, delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.

Food_recipe_4_steps_PL

Produkty, które mogą przydać się podczas przygotowania Malinowej Rozkoszy

Food_recipe_4_products_PL

 
Navigation-RECIPES-HP_PL

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje