Maselniczka

Maselniczka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Maselniczka-poradnik Westwing

Maselniczka to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Pełni ona zarówno funkcje praktyczne, zachowując świeżość masła i chroniąc je przed niekorzystnym wpływem środowiska, ale i dekoracyjne – duży wybór tego typu produktów o rozmaitych formach, kształtach, kolorach i dekoracjach sprawia, iż bez problemu można dopasować ją do ogólnego wystroju kuchni. Maselniczka często wchodzi w skład dużej zastawy stołowej, ale w sklepach da się znaleźć również pojedyncze maselniczki – dobór tej właściwej zależy tylko od indywidualnych upodobań. Oto kilka porad, na co zwrócić uwagę podczas zakupu maselniczki.

Maselniczka – dla smaku masła

Masło, podobnie jak każdy inny tłuszcz, przechowywane w niewłaściwy sposób jełczeje i traci wszystkie swoje właściwości smakowe oraz zdrowotne. Większe zapasy masła najlepiej trzymać w zamrażarce, zaś jedną, aktualnie używaną kostkę – w szczelnie zamykanej maselniczce przechowywanej w temperaturze pokojowej. Ułatwi to jego rozsmarowywanie na pieczywie.

Maselniczka często jest elementem większej zastawy stołowej, ale w sklepach znaleźć można także pojedyncze tego typu akcesoria. Występują one w rozmaitych kształtach, kolorach, bywają gładkie lub udekorowane, dlatego też można z powodzeniem dopasować je do ogólnego wystroju każdej kuchni. Aby maselniczka prezentowała się na stole wyjątkowo efektownie, warto dobrać do niej inne drobne stołowe naczynia, takie jak mlecznik, dzbanek na herbatę czy serwetnik, najlepiej utrzymane w tej samej stylistyce.

Maselniczka – jaką wybrać?

Kupując maselniczkę należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej wymiary (najczęściej spotykana jest maselniczka o rozmiarach 18x12x6 cm – dzięki temu bez problemu zmieści się w niej cała kostka masła) oraz materiał, z którego została wykonana. Zależy od tego zarówno jej dekoracyjność, jak i strona praktyczna (cena, sposób mycia).

  • Porcelana – materiał niezwykle elegancki i luksusowy. Wykonana z niego maselniczka zazwyczaj ma kolor biały lub kremowy, dzięki czemu może być używana na co dzień oraz przy bardziej uroczystych okazjach.
  • Drewno – maselniczka tego typu zazwyczaj jest produkowana z drewna bukowego impregnowanego olejem roślinnym, chroniącym drewno przed wilgocią. Jej neutralny design sprawia, że może być wykorzystywana także do przechowywania np. serów.
  • Stal nierdzewna – jest elegancka, trwała, zapewnia długą świeżość masła. Nowoczesna forma oraz stalowy blask pasują zwłaszcza do nowoczesnych kuchni.
  • Szkło – szklana maselniczka jest łatwa w utrzymaniu w czystości, a dodatkowo – jeśli szkło jest hartowane – odporna na zarysowania i uszkodzenia.
  • Ceramika – maselniczka ceramiczna występuje w wielu wariantach kolorystycznych, jest także bardziej trwała niż jej porcelanowa odpowiedniczka. Można z łatwością dopasować ją do innych naczyń kuchennych.

Maselniczka jako produkt dekoracyjny

Maselniczka – oprócz funkcji praktycznych – może także pełnić funkcję dekoracyjną. Wystarczy wybrać produkt z ozdobnymi malunkami, np. motywami zwierzęcymi, roślinnymi, kolorowymi kropkami lub elegancką kratką. Ciekawym rozwiązaniem jest maselniczka, której podstawa ma kształt koła, elipsy lub której brzegi przypominają fale. Bardzo oryginalnym pomysłem może być także maselniczka z pokrywką w kształcie krowy, kotka, muszli itp.

Warto też pamiętać, że elegancka porcelanowa maselniczka w zestawie z dzbankiem na mleko, cukierniczką lub filiżankami to świetny pomysł na prezent np. z okazji ślubu lub jego okrągłej rocznicy. Zastawa z porcelany jest zawsze mile widziana i świadczy o dobrym guście obdarowującego. Prawidłowo przechowywana i pielęgnowana będzie służyć bliskim przez długie lata.

Maselniczka to z pozoru drobny przedmiot, którego obecność nadaje jednak każdemu posiłkowi uroczystego, odświętnego charakteru. Zainspiruj się naszymi poradami i zainwestuj w maselniczkę idealną do Twojej kuchni!