Maszynka do mięsa

Maszynka do mięsa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Maszynka do mięsa-poradnik Westwing

W mistrzowskiej kuchni nie powinno zabraknąć praktycznych sprzętów i akcesoriów. To najlepszy sposób na to, by w domowym zaciszu przygotowywać zdrowe i smaczne dania. Miłośnicy pulpetów i kotletów mielonych doskonale znają popularną maszynkę do mięsa. Model ręczny wynaleziono już w XIX wieku i do dziś spotykany jest w wielu domach. Stopniowo wypierany jest jednak przez nowsze rozwiązanie, jakim jest elektryczna maszynka do mięsa. Wyposażona w zestaw nakładek i końcówek służy również do mielenia kawy i maku, formowania ciasteczek, a nawet kręcenia makaronu!

Maszynka do mięsa ręczna

Charakterystyczna korbka, solidna metalowa konstrukcja i przykręcanie do blatu – tym wyróżnia się ręczna maszynka do mięsa. To rozwiązanie ekonomiczne, ponieważ nie potrzebuje zasilania elektrycznego. Wymaga jednak nieco wysiłku, szczególnie jeśli na zmielenie czekają twarde sztuki mięsa. Maszynka do mięsa powstała w XIX wieku i jest projektem niemieckiego konstruktora Karla Draisa. Zasłynął on także jako twórca maszyny do pisania oraz pierwowzoru welocypedu, który od jego nazwiska zyskał miano drezyny.

Maszynka do mięsa ręczna powinna być wykonana z metalu wysokiej jakości – najlepiej stali nierdzewnej bądź żeliwa. Ważną rolę odgrywa nie tylko niezawodny mechanizm ze ślimacznicą, lecz także stabilne mocowanie do blatu. Ręczne maszynki do mięsa coraz częściej zastępowane są przez praktyczne modele elektryczne.

Maszynka do mielenia elektryczna

Elektryczna maszynka do mięsa ma tę niewątpliwą zaletę, że nie wymaga siły do mielenia żywności – wszystko wykonuje sama. Wyróżnia się także świetną wydajnością. W ciągu minuty może zmielić nawet 3 kilogramy mięsa! Trudno sobie wyobrazić taką ilość w przypadku modelu ręcznego. Wybierając elektryczną maszynkę do mięsa, warto zwrócić uwagę na jej moc. Powinna wynosić co najmniej 500 W. Większa moc to także gwarancja dłuższej żywotności – mechanizm pracuje krócej, a przez to mniej się nagrzewa. Równie istotne jest wykonanie maszynki z solidnych materiałów, szczególnie jeśli chodzi o korpus, czyli element, do którego wkłada się mięso i inne produkty. Najlepiej sprawdzają się wytrzymałe korpusy metalowe.

Bogactwo kuchennych możliwości

Ręczna maszynka do mięsa doskonale sprawdza się do mielenia także innych produktów, takich jak mak, twaróg czy suszone grzyby. Urządzenia elektryczne zapewniają jeszcze większy wachlarz kulinarnych możliwości. Kluczowe są dodatkowe akcesoria – przede wszystkim nakładki i końcówki. Za pomocą maszynki do mięsa można również:

  • szatkować warzywa i mięso;
  • mielić mak i inne bardzo drobne produkty;
  • trzeć owoce oraz warzywa;
  • mielić kawę – maszynka sprytnie zastępuje młynki;
  • wyciskać sok z owoców i warzyw;
  • formować ciasteczka.

Maszynka do mięsa może również stanowić część urządzeń wielofunkcyjnych, takich jak roboty kuchenne. Sprzęt, który łączy w sobie liczne funkcje, to świetne rozwiązanie szczególnie w małej kuchni, a także prosty sposób na poczynienie oszczędności w domowym budżecie.

Nowoczesne AGD ułatwiają prace kuchenne i pozwalają rozwinąć umiejętności kulinarne. Elektryczna maszynka do mięsa to świetna alternatywa dla modelu ręcznego, choć miłośnicy ekologii oraz tradycyjnego designu lubią nadal sięgać po ten sprawdzony, niezawodny sprzęt.

Nadchodzące promocje