Mikrofalówka

Mikrofalówka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Mikrofalówka-poradnik Westwing

Pomoże przyrządzić smaczne danie w szybki i łatwy sposób, jest wielofunkcyjna i prosta w obsłudze. Mikrofalówka, bo o niej mowa, jest urządzeniem, bez którego nie sposób wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię. Przydaje się zwłaszcza zapracowanym i zabieganym – w ciągu kilku minut mikrofalówka podgrzewa jedzenie. Będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla singli, ale także dla całej rodziny.

Podczas zakupu mikrofalówki warto zastanowić się, jakie funkcje będą niezbędne – zależy to oczywiście od indywidualnych potrzeb. Sprawdź, jak wybrać odpowiednią mikrofalówkę i na co zwrócić uwagę przed jej wyborem.

Kiedy powstała mikrofalówka?

Można uznać, że mikrofalówka – tak ważne urządzenie w domowej kuchni – powstała przez przypadek. Za jej wynalazcę uważany jest Percy Spencer, amerykański inżynier pracujący nad badaniami dotyczącymi wytwarzania fal elektromagnetycznych w urządzeniach radarowych. W trakcie jednego z eksperymentów naukowiec zauważył, że znajdująca się w kieszeni jego spodni czekolada roztopiła się. Dzięki temu odkryciu już w roku 1947 na rynek wprowadzono pierwsze kuchenki mikrofalowe. Różniły się one jednak od dzisiejszych przede wszystkim rozmiarem. Radar Range – pierwszy model kuchenki – ważył 338 kilogramów i miał 165 centymetrów wysokości.

Jak działa mikrofalówka?

Podczas pracy mikrofalówka wytwarza mikrofale, które przenikają do żywności i wprawiają w drganie zawarte w potrawach cząsteczki wody. W ten sposób tworzy się energia cieplna, dzięki której posiłek staje się ciepły. Komora wewnętrzna oraz drzwiczki mikrofalówki kierują mikrofale do środka urządzenia.

Moc i pojemność

Przy wyborze mikrofalówki dobrze sprawdzić, jaką ma moc oraz pojemność. Małe kuchenki mikrofalowe mają pojemność około 17 litrów. Będą idealne do podgrzania małych produktów i niewielkich posiłków. Mikrofalówka o pojemności 40 litrów umożliwi przygotowanie dużych potraw. Takie modele mają też dodatkowe funkcje – z reguły im większa pojemność, tym więcej możliwości dla użytkownika.

Moc wpływa na szybkość mikrofalówki i może być regulowana. Najczęściej jest to przedział od 700 do 1000 W, a w urządzeniach z grillem moc dodatkowej grzałki jest oznaczona osobno i wynosi od 700 do 1700 W. Osoby, które planują częste używanie mikrofalówki, powinny rozważyć zakup urządzenia o najwyższej klasie energetycznej A. Można w ten sposób zapobiec wysokim rachunkom za prąd.

Mikrofalówka – na co zwrócić uwagę?

Bardzo ważne są dodatkowe funkcje mikrofalówki. Przeważnie im ich więcej, tym droższa jest mikrofalówka. Dlatego przed wyborem zastanów się, czy na pewno będziesz korzystać ze wszystkich – może lepiej zdecydować się na model tańszy, a przy tym lepiej odpowiadający potrzebom.

Podgrzewanie – to podstawowa funkcja każdej mikrofalówki. Dzięki niej szybko i w prosty sposób można odgrzać posiłek.

Rozmrażanie – to funkcja, która jest dostępna we wszystkich modelach mikrofalówek. Pozwoli łatwo i szybko odmrozić wybrane produkty.

Grill – ta funkcja będzie niezastąpiona do przygotowania grillowanego mięsa czy ryb. Mikrofalówka jest wówczas wyposażona w dodatkową grzałkę, która będzie zamontowana w górnej części urządzenia.

Crisp – dzięki tej funkcji posiłki staną się chrupkie. Można tak przyrządzić na przykład frytki czy paluszki rybne.

Pizza – ta opcja pozwoli w szybki sposób przygotować ciasto na pizzę czy zapiekanki.

Gotowanie na parze – za pomocą specjalnej wytwornicy mikrofalówka generuje parę. W ten sposób można wykorzystać urządzenie do przygotowania zdrowego posiłku.

Termoobieg – ta funkcja działa na takiej samej zasadzie jak w piekarniku. Wiatrak rozprowadza równomiernie ciepło po komorze mikrofalówki.

Combi/Kombi – umożliwia połączenie dwóch funkcji w trakcie korzystania z urządzenia: grilla oraz podgrzewania.

Przy wyborze mikrofalówki należy zwrócić uwagę także na rodzaj sterowania, a także na wykończenie wnętrza i obudowę. Dobrze, gdy mikrofalówka będzie pasowała swoim wyglądem do kuchni. Warto się zastanowić, czy chce się ją postawić na blacie, wbudować w meble kuchenne czy podczepić pod szafkę ścienną.

Walory smakowe

Najlepiej, gdy produkty są przygotowywane z użyciem minimalnej mocy mikrofalówki i przy maksymalnie długim czasie nagrzewania. Są wówczas pełnowartościowe i zachowują swoje walory smakowe. Niestety, w ten sposób traci się podstawową zaletę mikrofalówki – szybkość. Produkty z ciasta, takie jak pierogi czy kluski, powinny być podgrzewane pod przykrywką. W przeciwnym razie ciasto może być gumowe, ale także wysuszone na brzegach oraz podgrzane wyłącznie miejscowo. Różnica temperatur w jednej potrawie może się znacznie różnić, dlatego nie należy zapominać o przykryciu potrawy specjalną przykrywką do mikrofalówki.

Bezpieczeństwo

W trakcie użytkowania mikrofalówki należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby przygotowanie posiłku było całkowicie bezpieczne.

Przedmioty metalowe nie powinny być wkładane do mikrofalówki. Jest to spowodowane tym, że fale nie przenikają przez metal, a wywołują jedynie prądy wirowe. Dochodzi wówczas do nagrzania, a także iskrzenia metalu w jego najcieńszych miejscach, na przykład złoconych rantach talerzy oraz na ostrych krawędziach. Może to nawet wywołać pożar!

Pojemniki – podgrzewane pojemniki nie mogą być zamknięte. Słoiki czy butelki oraz pojemniki i pudełka powinny być otwarte podczas pracy mikrofalówki. Podgrzewanie zwiększa ciśnienie w pojemniku i może to doprowadzić do eksplozji.

Podgrzewanie cieczy – podgrzewając wodę czy inne ciecze, należy uważać na ich przegrzanie. Przegrzana woda nie różni się wyglądem od tej o niższej temperaturze, jednak wrzenie może zostać bardzo łatwo spowodowane poprzez dodanie na przykład torebki herbaty bądź jej wymieszanie. Może to wywołać gwałtowne uwalnianie się pary, która spowoduje rozpryskiwanie się wody – minieksplozja może spowodować poważne poparzenia twarzy i rąk.

Nagrzewanie się urządzenia – należy także sprawdzić, czy mikrofalówka nie przegrzewa się podczas pracy. Może być to niebezpieczne i doprowadzić do oparzenia się podczas dotknięcia urządzenia oraz szybszego zużycia bądź zepsucia się kuchenki mikrofalowej.

Używanie kuchenki mikrofalowej często bywa nazywane szkodliwym. Naukowcy zgodnie stwierdzili, że ilość wytwarzanych przez to urządzenie fal nie wywołuje żadnych negatywnych skutków dla zdrowia człowieka. W mikrofali najczęściej przygotowuje się jednak przetworzone jedzenie oraz fast foody. Problemem jest więc nie w czym, ale co się podgrzewa.

Nadchodzące promocje