Młynek do orzechów

Młynek do orzechów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Młynek do orzechów-poradnik Westwing

Orzechy stanowią ważny element codziennej diety, ponieważ są bogate w wiele wartościowych składników. Spożywane są w różnych formach – zarówno na surowo, jak i jako dodatek do dań obiadowych czy słodkości. Często potrawa wymaga orzechów w rozdrobnionej formie, dlatego warto wiedzieć, jak najłatwiej je zmielić. Doskonałe rozwiązanie stanowi młynek do orzechów ręczny bądź elektryczny. W tej roli sprawdzi się również młynek do kawy oraz blender i robot kuchenny, jeśli mają odpowiednio twarde, dostosowane do tego ostrza. Dowiedz się więcej o tych urządzeniach!

Orzechy, czyli bogactwo kulinarnych możliwości

Orzechy włoskie i laskowe, a do tego nerkowce, migdały, pistacje, fistaszki czy pekan – wszystkie zajmują ważne miejsce w menu smakosza, który ceni zdrowe odżywianie. To produkty bogate w wartościowe tłuszcze, zawierające dużo białka, witamin i mikroelementów. Weganie przygotowują z namoczonych orzechów „twarożek”, a osoby, które muszą przejść na dietę bezglutenową, przerabiają migdały na mączkę i dzięki temu nie rezygnują ze słodkich wypieków. Mleko orzechowe i migdałowe stanowi zaś doskonały dodatek do płatków śniadaniowych. Jak widać, orzechy to moc kulinarnych możliwości. Często trzeba je zmielić lub zetrzeć, co nie jest łatwą czynnością – w końcu to twarde sztuki. W takich sytuacjach świetnie sprawdza się młynek do orzechów.

Młynek do orzechów ręczny i elektryczny

Młynki do orzechów to bardzo praktyczne akcesoria kuchenne, które świetnie sprawdzają się do mielenia migdałów, orzechów włoskich czy laskowych. Można zdecydować się albo na tańszy model ręczny, albo na droższy, ale wygodniejszy elektryczny.

  • Młynek do orzechów ręczny – działa na podobnych zasadach jak maszynki do mięsa. Do podajnika wrzuca się orzechy, a korbka wprawia w ruch solidny metalowy mechanizm – zwykle wykonany z żeliwa albo stali. Zmielone orzechy wpadają zaś do naczynia, które trzeba podstawić pod młynek. Innym praktycznym rozwiązaniem jest młynek do orzechów składający się z dwóch pojemników, pośrodku których znajdują się ostrza do mielenia. Do górnej części wrzuca się orzechy, które po zmieleniu wpadają do dolnej. Warto wybrać model z podziałką – od razu odmierzy ilość orzechów potrzebną do przygotowywanego dania.
  • Młynek do orzechów elektryczny – bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ całą pracę wykonuje samo. Zwykle jest to urządzenie wielofunkcyjne, które doskonale sprawdza się do mielenia kawy, przypraw i warzyw. Warto wybierać młynek do orzechów z ostrzami ze stali nierdzewnej, o dużej mocy oraz z solidnym podajnikiem, tak by twarde produkty nie porysowały jego powierzchni.

Inne sposoby na zmielenie orzechów

Jako młynek do orzechów można wykorzystać także inne urządzenia i akcesoria kuchenne:

  • Młynek do kawy – ponieważ doskonale radzi sobie z twardymi ziarnami, ucierając je na drobny proszek, bez problemu zmieli również orzechy.
  • Blender lub robot kuchenny – często dołączone są do nich specjalne ostrza przeznaczone do bardzo twardych produktów, takich jak lód czy właśnie orzechy. Zaletą tych AGD jest to, że regulując czas mielenia, uzyskuje się inną strukturę orzechów – od mączki po posiekane, idealne do ciast, sałatek i dań azjatyckich.
  • Maszynki elektryczne – wybierając model uniwersalny, z licznymi końcówkami, zyskuje się nie tylko maszynkę do mięsa, lecz także siekacz do warzyw i młynek do orzechów czy kawy.

Kuchnia to miejsce, w którym przydają się liczne praktyczne akcesoria. Młynek do orzechów pozwala zaś przygotowywać pyszne i zdrowe dania zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.