Naczynia ceramiczne

Naczynia ceramiczne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Naczynia ceramiczne-poradnik Westwing

Ceramika to niezwykle uniwersalne tworzywo o licznych walorach estetycznych i praktycznych. Choć często kojarzy się ona głównie z eleganckimi, zdobionymi talerzami czy filiżankami, jest materiałem, który daje dużo więcej możliwości. Nowoczesne naczynia ceramiczne są wielofunkcyjne i odporne na wysokie temperatury. Dowiedz się, dlaczego ceramiczne akcesoria, garnki i formy do pieczenia powinny znaleźć się w Twojej kuchni!

Naczynia ceramiczne – tradycja w wielu wydaniach

Choć ceramika jest znana ludzkości od tysięcy lat, pozostaje ona tworzywem, które wciąż znajduje nowe zastosowania. W pierwotnym znaczeniu był to materiał otrzymywany z wypalanej gliny, którą uprzednio formowano i nadawano pożądany kształt. Obecnie ceramikę produkuje się również z innych surowców, lecz nadal jest ona poddawana obróbce termicznej z udziałem bardzo wysokiej temperatury. Naczynia używane w kuchni mogą być wykonane w całości z ceramiki lub posiadać jedynie ceramiczną powłokę. Te wyprodukowane w stu procentach z ceramiki cieszą oko ponadczasowym designem i bogatym wzornictwem. Powłoką ceramiczną mogą być natomiast pokryte garnki i patelnie.

Do piekarnika i na stół

Naczynia ceramiczne to nie tylko elegancka zastawa stołowa. Warto zwrócić uwagę na naczynia wykonane z ceramiki odpornej na wysokie  temperatury. Należą do nich na przykład ceramiczne formy do pieczenia, których można używać w mikrofalówce, na kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej. Doskonale znoszą one także niskie temperatury: można umieścić je w lodówce, a nawet w zamrażarce. Ponadczasowy, klasyczny styl sprawia, że idealnie nadają się do serwowania potraw. Dzięki temu nie trzeba przekładać dań z formy do pieczenia czy garnka i ryzykować utraty ich apetycznego wyglądu. Pod tym względem naczynia ceramiczne są znacznie bardziej praktyczne niż szklane czy metalowe. Stanowią one również ciekawą alternatywę dla patelni teflonowych. Patelnie ceramiczne pokryte są trwałą, gładką powłoką umożliwiającą przygotowywanie potraw bez tłuszczu. Naczynia ceramiczne równomiernie się nagrzewają i powoli oddają ciepło. To nie tylko ekonomiczne rozwiązanie pozwalające na zaoszczędzenie energii oraz obniżenie rachunków, ale też praktyczne – w oczekiwaniu na gości nie trzeba już sprawdzać, czy garnek jest wystarczająco ciepły i podgrzewać potrawy na małym ogniu.

Ostry jak… ceramika

W sklepach można znaleźć nie tylko naczynia ceramiczne, ale też akcesoria kuchenne takie jak noże czy łyżki wykonane z ceramiki. Ogromną zaletą noży z tego materiału jest ich ostrość. Są one także znacznie bardziej odporne na tępienie niż tradycyjne noże ze stali. Ich ostrza są cienkie i niezwykle twarde. Tworzywo jest gładkie, bez mikrozagłębień, dzięki czemu nóż nie pochłania zapachów i smaków. To szalenie istotne przy krojeniu produktów o silnej woni, która nie powinna być przeniesiona na inne artykuły. Ponadto noże kuchenne z ceramiki nie są podatne na rdzewienie, co dodatkowo przedłuża ich trwałość. Tego typu ostrza dostępne są w różnych rozmiarach – od 9 cm długości do nawet 30 cm.

Z pewnością warto otworzyć się na możliwości, jakie dają naczynia ceramiczne podczas przygotowania i smakowania potraw. To ekologiczne, przyjazne człowiekowi i naturze tworzywo może być doskonałą alternatywą dla teflonu, stali czy aluminium.  Czemu więc nie zdecydować się na patelnię, garnek lub inne naczynia ceramiczne?

Nadchodzące promocje