Naczynia kuchenne

Naczynia kuchenne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Naczynia kuchenne-poradnik Westwing

Spędzanie wielu godzin w kuchni może wydawać się męczące. A takie sytuacje się zdarzają, gdy przychodzą święta, uroczyste obiady czy urodziny naszych dzieci. Warto wówczas mieć pod ręką funkcjonalne akcesoria i naczynia kuchenne. Dzięki tym drugim można łatwo przygotować, elegancko zaserwować i bezpiecznie przechować posiłki. Radzimy, na co zwrócić uwagę wybierając naczynia kuchenne.

Naczynia kuchenne do przygotowywania potraw

Naczynia do gotowania to przede wszystkim garnki. Wybierając je, warto zwrócić uwagę, czy są solidnie wykonane i z jakiego materiału zostały stworzone. Należy także pamiętać, że nie wszystkie naczynia mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek.

Kolejny rodzaj naczyń do przyrządzania potraw to brytfanny i naczynia żaroodporne do zapiekania. Tu także wybór jest duży. Jednak najlepsze naczynie to takie, które szybko i równomiernie się nagrzewa, jednocześnie nie wydzielając szkodliwych substancji.

Naczynia kuchenne do serwowania potraw i napojów

To najliczniejsza grupa naczyń kuchennych, należą do niej:

  • Talarze głębokie, płaskie deserowe.
  • Miski do zup i większe modele do sałatek
  • Kubki
  • Filiżanki
  • Szklanki
  • Kieliszki

Wszystkie te naczynia mogą być wykonane ze szkła, porcelany lub innego rodzaju ceramiki. Kupując je warto zwrócić uwagę, na solidne wykonanie i design — powinien być spójny z kuchenną lub jadalnianą aranżacją. Należy także pamiętać, że te naczynia stanowią dekorację aranżacji stołu, dlatego do ich wyboru warto się przyłożyć.

Naczynia kuchenne do przechowywania

Naczynia na żywność mają szeroki zakres zastosowań. Niektóre służą do przechowywania produktów suchych, takich jak makaron i cukier, w innych trzymamy sałatkę lub przygotowany wcześniej obiad. Ich podstawową funkcją jest zapewnienie produktom jak najbardziej optymalnych warunków, które pozwalają przedłużyć ich świeżość. Właściwie zabezpieczone jedzenie nie wysusza się i nie pleśnieje oraz dłużej zachowuje swój pierwotny smak. Wśród naczyń do przechowywania żywności można wymienić: pojemniki na cukierki, na przyprawy, kosze na warzywa, plastikowe pojemniki do lodówki i do szaf. Kupując je należy przede wszystkim zwrócić uwagę, czy zostały wykonane z tworzywa, które może mieć styczność z żywnością. Naczynia, które będą wyeksponowane w widocznym miejscu powinny także mieć elegancki wygląd pasujący do reszty aranżacji.

Nadchodzące promocje