Naczynia do pieczenia

Naczynia do pieczenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Naczynia do pieczenia-poradnik Westwing

Naczynia do pieczenia przydadzą się w każdym domu, niezależnie od tego, czy domownicy lubią gotować, czy raczej jadają na mieście. Dobrej jakości naczynia do pieczenia to element wyposażenia kuchni, który bardzo ułatwia życie. Doskonale nadają się do przygotowywania zapiekanek: mięsnych, rybnych lub warzywnych. Nie tylko pozwalają przygotować tradycyjne potrawy, ale okażą się również niezastąpioną pomocą dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować. Naczynia do zapiekania są wytrzymałe i łatwe w użyciu, dlatego bez obaw można w nich przygotowywać nawet wymagające zaangażowania i czasu potrawy.

Pieczenie – czynność stara jak świat

Naczynia do pieczenia, zwłaszcza te gliniane, używane są na całym świecie od wieków. Początkowo pieczono na rozgrzanych w ognisku kamieniach, potem na rusztach nad ogniskiem lub na blachach. Współcześnie naczynia do pieczenia wykonywane są także z innych materiałów, takich jak stal lub silikon, tradycyjne naczynia z gliny również nie straciły jednak popularności.

Uniwersalne, solidne, w dobrej cenie

Naczynia do pieczenia to uniwersalne akcesoria kuchenne. Warto się zaopatrzyć w naczynia odpowiednie do przygotowywania różnego rodzaju dań. Lasagnę łatwiej upiec w kwadratowym naczyniu z gliny lub szkła, tarta powinna być przygotowana na okrągłej blasze, natomiast suflety podaje się w małych miseczkach do zapiekania.

Rodzaje naczyń do pieczenia

Istnieje wiele rodzajów naczyń do pieczenia – można je podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane lub ich wielkość i kształt. Oto tworzywa najczęściej stosowane do produkcji naczyń do pieczenia:

  • Glina – gliniane naczynia świetnie sprawdzają się do przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek
  • Szkło żaroodporne – naczynia do pieczenia są zazwyczaj wykonane z grubego, przezroczystego szkła. Doskonale nadają się do przyrządzania warstwowych potraw, na przykład lasagni lub tiramisu.
  • Metalowe naczynia do pieczenia są bardzo popularne i nadają się do przygotowywania wielu potraw: pasztetów, ciast lub chlebów.
  • Silikon idealnie nadaje się do wytwarzania form do babeczek i ciast i cieszy się ogromną popularnością. Silikonowe naczynia nie nagrzewają się nadmiernie, ciasto do nich nie przywiera, bardzo łatwo jest je utrzymać w czystości i zajmują niewiele miejsca.

Naczynia do pieczenia różnej wielkości i kształtów służą do przyrządzania rozmaitych rodzajów potraw:

  • Duże naczynia służą do przygotowywania potraw dla więcej niż jednej osoby. Zaliczają się do nich kwadratowe i prostokątne formy do zapiekanek oraz okrągłe do ciast i quiche’ów.
  • Małe naczynia do pieczenia, czyli tak zwane kokilki, o średnicy kilku lub kilkunastu cm, nadają się do przyrządzania oddzielnych porcji dla każdego biesiadnika. Serwuje się w nich na przykład suflety lub crème brûlée.
  • Forma do muffinek posiada otwory do wypiekania babeczek. Może być metalowa, gliniana lub silikonowa. Warto pamiętać, że do pieczenia muffinów lub cupcake’ów potrzebne są jeszcze jednorazowe, papierowe foremki!
  • Forma podłużna, tak zwana „keksówka”, to klasyczne i uniwersalne naczynie do pieczenia ciast, pasztetów i chlebów.
  • Tortownica służy do wypieku ciast okrągłych i tortów. Ma charakterystyczną budowę – składa się z osobnego dna oraz pierścienia, który można zdjąć gdy ciasto jest gotowe.
  • Forma do tart to niskie naczynie o dużej średnicy. Służy do pieczenia cienkich ciast francuskich typu tarta.

Każda kuchnia powinna być wyposażona w podstawowe i niebędne do wygodnego gotowania akcesoria. Do takich bez wątpienia należą rozmaite naczynia do pieczenia!

Nadchodzące promocje